Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden člověk zemřel při hromadné nehodě na dálnici D1, cisterna s palmovým olejem začala hořet

V neděli 13. října 2019 v 19.24 h přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o hromadné nehodě na dálnici D1 v prostoru křižovatky Psáře na 49. kilometru ve směru do Brna.

Operační středisko k události postupně vyslalo čtyři profesionální a tři dobrovolné jednotky. Po průzkumu bylo upřesněno, že jde o nehodu cisterny, která se převrátila přes oba jízdní pruhy, a pěti osobních vozidel.

Cisterna převážela palmový olej a po kolizi začala hořet, požár následně zasáhl i čtyři havarovaná auta. V jednom z nich byla nalezena osoba bez známek života.

Zdravotnická záchranná služba na místě ošetřila dalších devět lidí, z nichž někteří byli převezeni do nemocnice.

Požár se podařilo půl hodiny po oznámení události lokalizovat a za další půlhodinu zlikvidovat.

Těžké zranění utrpěl i člen policejní hlídky, která byla kolem osmé hodiny večerní vyslána do prostoru 34. km, aby tady odkláněla dopravu. V okamžiku, kdy jeden z policistů zůstal sedět ve vozidle, které vytvářelo zátaras přes jízdní pruh, narazilo do něj přijíždějící vozidlo.

Policista musel být letecky transportován do jedné z pražských nemocnic, kde se podrobil operaci. Nyní je mimo ohrožení života. Jeho kolega, který v místě odkláněl dopravu, stačil před přijíždějícím vozidlem uskočit a utrpěl pouze šok,

uvedla por. Bc. Eva Stulíková z Policie ČR.

V další fázi zásahu se jednotky soustředily na zastavení úniku přepravované látky z cisterny. Vzhledem k částečnému úniku do kanalizace byl na místo povolán i zástupce odboru životního prostředí z Vlašimi.

Na nezbytně nutnou dobu byl provoz na dálnici mezi křižovatkami na 34. a 56. kilometru zastaven v obou směrech.

Škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na 10 milionů korun. Hasiči zásah ukončili po osmé hodině, kdy bylo místo nehody předáno zástupcům ŘSD. Okolnostmi dopravní nehody se zabývá Policie ČR.

Velké poděkování patří svědkům celé události, kteří neváhali a bleskově pomohli účastníkům nehody dostat se z havarovaných vozidel na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek. Bez jejich duchapřítomné pomoci by následky nehody byly patrně mnohem horší!

Sdílet