Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třídenní cvičení USAR týmu proběhlo v Ralsku na Liberecku; simulována byla totální destrukce infrastruktury

Od 15. října 2019 proběhlo třídenní cvičení hasičů, zařazených do USAR týmu ČR. Pražští a moravskoslezští hasiči, rozdělení do dvou samostatných týmů, cvičili v Ralsku na Liberecku v náročných podmínkách.

Cílem cvičení bylo prověření aktivačních procedur pro vyslání těžkého USAR odřadu ČR (dále jen „CZERT USAR“) v souvislosti se splněním požadavků dle mezinárodní metodiky INSARAG a příprava na obhajobu certifikátu INSARAG v roce 2020.

Odřad, který byl na místo události vyslán Generálním ředitelství HZS ČR, čítal celkem 68 členů. Převážnou část odřadu tvořili příslušníci HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje, doplněni o statika a 2 lékaře z Úrazové nemocnice Brno.

Odřad doplnilo i 8 kynologů se svými psy, kteří jsou atestováni pro sutinové vyhledávání. Technickou pomoc zajišťoval Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína.

Scénář cvičení vytvořil fiktivní evropskou zemi Ralsko, které zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Epicentrum zemětřesení bylo ve hloubce 19 km a vzdáleno 30 km severně od hlavního města Mimoň.

Následkem tohoto ničivého jevu došlo k destrukci nejen většiny budov, ale také infrastruktury, včetně velkého poškození dodávek vody a energií. U zbylých budov byl předpoklad velké nestability a rizika zhroucení.

Během zásahu odřad prováděl průzkum zasažené oblasti, vyhledávání a záchranu osob v celkem čtyřech sektorech v blízkosti bývalého vojenského letiště Hradčany a dále u obce Svébořice. V průběhu záchranných operací bylo lokalizováno a zachráněno celkem 16 živých osob.

Cvičení bylo koncipováno jako taktické cvičení v rámci složek IZS za účasti CZERT USAR (dle metodiky INSARAG). Rozsah cvičení byl na strategické, operační i taktické úrovni.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet