Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hořícím kamiónu hasiči nalezli pašované cigarety

Dne 24. ledna 2010 krátce po jedenácté hodině byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Benešov a Říčany společně s jednotkou JSDH Senohraby k požáru kamiónu na dálnici D1. Jako první se na místo dostavila jednotka JSDH Senohraby s technikou CAS 32 Tatra 148 a RZA Mazda, následovaná jednotkou HZS Říčany s technikou CAS 15 Mercedes Benz a HZS Benešov s CAS 24 Mercedes Benz.

Dne 24. ledna 2010 krátce po jedenácté hodině byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Benešov a Říčany společně s jednotkou JSDH Senohraby k požáru kamiónu na dálnici D1.

Jako první se na místo dostavila jednotka JSDH Senohraby s technikou CAS 32 Tatra 148 a RZA Mazda, následovaná jednotkou HZS Říčany s technikou CAS 15 Mercedes Benz a HZS Benešov s CAS 24 Mercedes Benz.

Prvotním průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár návěsu kamiónu, který převáží kukuřičné vločky. Řidič, který si všimnul začínajícího požáru duchapřítomně odpojil návěs od tahače, se kterým odjel do bezpečné vzdálenosti.

Hasiči po příjezdu na místo zahájili hasební práce pomoci 2C proudů s vodou, 1C proudu s pěnou a jednoho vysokotlaku v dýchací technice. Během hasebních prací bylo zjištěno, že kamión nepřeváží jen kukuřičné vločky, ale je plný pašovaných cigaret, které jsou zaskládány uvnitř návěsu.

Z důvodu velkého množství přepravovaného materiálu na návěsu bylo nutné na místo povolat nakladač, který odstraňoval vyskladněné krabice s cigaretami na hromadu, kde probíhalo dohašování. Po celou dobu hasebních prací a vyskladňování kamiónu byla dálnice ve směru na Prahu z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů uzavřena. Na místo se také dostavila Celní správa, která následně zajistila zbylé cigarety.

ppor. Petr Svoboda
Velitel čety stanice Říčany

-swo-

Sdílet