Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru v žlebském zámku se sjely jednotky ze tří krajů, taktické cvičení simulovalo požár v kuchyni

V pondělí 21. října se v dopoledních hodinách v areálu státního zámku Žleby uskutečnilo taktické cvičení jednotek požární ochrany. Jeho námětem byl simulovaný požár v kuchyni, kdy se od rozpálených kamen vznítil v blízkosti odložený hořlavý materiál a požár následně zasáhl část kuchyně.

Cvičení bylo zahájeno v jedenáct hodin, kdy kastelán při pravidelné prohlídce s návštěvníky objevil začínající požár ve zmiňované kuchyni. Událost neprodleně ohlásil na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje s tím, že se pohřešují dvě osoby, které v kuchyni pracovaly. Operační důstojník k požáru vyslal jednotky z druhého stupně požárního poplachu.

Jako první na zámek přijela místní dobrovolná jednotka, která po průzkumu potvrdila zakouřený prostor kuchyně a pravděpodobný požár. Zároveň bylo vytvořeno na nádvoří dopravní vedení s rozdělovačem a dva útočné C proudy. Hasičům v dýchací technice se podařilo simulovaný požár za pár minut zlikvidovat a najít pohřešované osoby. Poté byla kuchyň pomocí přetlakové ventilace odvětrána.

Součástí cvičení byla i zkouška průjezdnosti a ustavení výškové techniky v areálu významné historické památky a vyzkoušení funkčnosti suchovodu, kterým je zámek vybaven. Voda byla do suchovodu čerpána pomocí přenosné požární stříkačky z blízké řeky Doubravy. Následovalo ustavení výškové techniky vedle věže a zkouška dopravy vody na její střechu.

Státní zámek Žleby se nachází ve stejnojmenné obci přibližně 7 km na východ od Čáslavi. Jednalo se původně o hrad vystavěný rodem Lichtenburků. První nepřímá zmínka o něm pochází z roku 1289, kdy patřil Jindřichovi z Lichtenburka, jehož někteří potomci se začali zvát Žlebští z Lichtenburka. V 19. století prodělal hrad razantní přestavbu na novogotický zámek. Nyní je ve vlastnictví státu (správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti.

Cvičení se zúčastnily jednotky HZS Čáslav a Kutná Hora a SDH Žleby, Vrdy, Dolní Bučice, Potěhy, Bratčice a Zehuby; dále jednotky SDH Ronov nad Doubravou a Třemošnice z Pardubického kraje a SDH Golčův Jeníkov z Kraje Vysočina.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet