Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřroletovou Tatru Terrno dodala do Chvalčova firma THT Polička, s financováním pomohl Fond zábrany škod

Novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terrno v zářivě červeném odstínu RAL 3024 pořídila obec Chvalčov pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů. Cisternu dodala za 6 532 790 korun včetně DPH firma THT Polička.

Podvozek

Standardní „hasičské“ šasi R55 je poháněno vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW, který splňuje emisní normu Euro 5. Agregát spolupracuje se čtrnáctistupňovou převodovkou, bohužel pouze manuálně řazenou.

Poháněna jsou standardně kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný.

Přečtěte siVe Chvalčově jezdí čtyřkolka Polaris s přívěsem pro přepravu zraněných osob

Šestimístná kabina je v zadní řadě sedadel vybavena držáky dýchacích přístrojů, integrovanými do opěradel. Mezi nimi je trojice náhradních tlakových lahví.

Ke spojení slouží digitální terminál, velitel má k dispozici výjezdový tablet.

Na zpětných zrcátkách jsou uchycena LED světla, osvětlující prostor podél Tatry. Zapínatelná jsou z místa řidiče, každé z nich má světelný rok 1 000 lumenů.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou do hloubky 1 200 mm. U dveří řidiče najdeme 24V zásuvku pro dobíjení a konzervaci akumulátorů a přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Nástavba

Nástavba je modulová a sestává ze tří částí. Přední a zadní jsou konstrukčně shodné – vyrobeny jsou z hliníkových profilů a olepeny plechem. Mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Ta pojme 4 600 litrů vody a 300 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THT PKA 2000 – 250 umožňuje zásah za použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Dosahuje jmenovitého výkonu 2 000, respektive 250 litrů za minutu. Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače a ručně nastavitelné regulační klapky.

Na střeše nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen teleskopicky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Stožár je vybaven funkcí samočinného složen do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je dlouhá 7 800 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 000 mm. Její provozní hmotnost je 12 000 kg.

Sdílet