Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro Tatru dobrovolných hasičů bohumínské části Šunychl dodala firma WISS Czech zcela novou nástavbu

Zcela nové nástavby se v polovině roku 2018 dostalo Tatře 815 jednotky sboru dobrovolných hasičů bohumínské městské části Šunychl. Za 2 417 580 korun včetně DPH ji dodala firma WISS Czech.

Podvozek

Dvounápravová Tatra byla vyrobena v roce 1999. Osazena je vidlicovým osmiválcem T3B-928.70 o výkonu 255 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 2, automobil s ním dosahuje maximální rychlosti 85 km/h. Převodovka je dvanáctistupňová, manuální.

Kabina je šestimístná, vzadu jsou dvě sedadla orientována proti směru a dvě bokem ke směru jízdy. V průběhu opravy vozu byla vyměněna za zcela nová s integrovanou opěrkou hlavy.

V kabině nechybí displej couvací kamery a stavu čerpacího zařízení, včetně ukazatele zbývajícího množství hasiva. To je signalizováno rovněž LED stavoznaky na obou bocích nástavby na kompozitových otevíracích prvcích za kabinou.

Na pravém boku je sdružená zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů.

Na předním nárazníku je v podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják, pod ním najdeme asanační lištu.

Nástavba

Kostra nástavby je svařena z profilů z nerezavějící oceli a olepena plechem. Karoserie je doplněna prvky z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny typu GFK. Z toho je rovněž nádrž na hasivo – vejde se do ní 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení Ruberg dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, prostor čerpadla je vyhříván nezávislým topením.

Barča, jak Tatře hasiči ze Šunychlu říkají, je mezi kabinou a nástavbou osazena pneumaticky výsuvným osvětlovacím stožárem se dvěma LED světlomety. Napájen je z podvozkové soustavy automobilu a disponuje funkcí automatického složení do přepravní polohy.

V horní zadní části nástavby je couvací kamera odolná proti prachu i vodě, nad ní je oranžová sváděcí alej.

Na spodní části nástavby pod předními schránami pro příslušenství jsou uloženy přejezdové můstky.

Sdílet