Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči ze Žďáru nad Sázavou 2 – Zámek jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější v kraji Vysočina

Dobrovolní hasiči z kraje Vysočina významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 37 750 kusů.

Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten ze Žďáru nad Sázavou 2 – Zámek v okrese Žďár nad Sázavou.

Na první desítku dále dosáhly SDH Třeštice, SDH Bobrová, SDH Kramolín, SDH Lhotky, SDH Křídla, SDH Jimramov, SDH Dolní Cerekev, SDH Vyskytná a SDH Nové Syrovice.

Hasiči v kraji Vysočina uskutečnili za devět let fungování projektu 1072 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes dva miliony tři sta tisíc korun.

Z počátku byl asi hlavní důvod v tom, že jsme mohli nějakým způsobem přispět k likvidaci starých spotřebičů. Časem jsme poznali, že i program odměn je pestrý.

Dobrovolní hasiči jsou rádi za každou korunu, kterou pak můžou následně použít na samotný chod sboru.

potvrzuje zástupce vítězného sboru Marek Entlicher.

Sběr hasiči ze Žďáru nad Sázavou 2 – Zámek pravidelně vyhlašují. „Oficiálně takový sběr děláme jednou ročně. Ale jinak během celého roku není problém, aby se nám lidi ozvali, že pro nás mají nějaký starý kus spotřebiče,“ popisuje Entlicher.

Sbor ve Žďáru nad Sázavou 2 – Zámek má v současnosti 117 členů, aktivní je i jeho sportovní jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí, jedná se o dobré příspěvky do pokladny.

Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu.

Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat.

připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu.

Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 25 000 000 vy­řazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 400 000 tun. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení.

Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 14 000 sběrných míst po celé České republice.

Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet