Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Kamenného Újezdu jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější v Plzeňském kraji

Dobrovolní hasiči z Plzeňského kraje významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 30 230 kusů. Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten z Kamenného Újezdu v okrese Rokycany.

Na první desítku dále dosáhly SDH Staré Sedliště, SDH Milínov, SDH Malechov, SDH Chodov, SDH Rabí, SDH Postřekov, SDH Plánice, SDH Blížejov a SDH Osvračín.

Hasiči v Plzeňském kraji uskutečnili za devět let fungování projektu 768 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes dva miliony korun.

Když se podíváme všichni kolem sebe, tak v okrajových částech obcí, měst a lesů se nachází odpad, který tam rozhodně nepatří. To bylo hlavní motivací přidat se k projektu „RECYKLUJTE S HASIČI“.

V dnešní době jsou lidé plně zaměstnaní a sběrné dvory mají určitou provozní dobu. Když lidem nevychází odvézt spotřebič v uvedenou dobu, řeší to většinou tou jednodušší cestou … odloží to kamkoliv.

U nás na hasičské zbrojnici je sběrné místo těchto vysloužilých spotřebičů a kdokoli, a hlavně kdykoliv může tyto spotřebiče přivézt.

Projekt „RECYKLUJTE S HASIČI“ nám ve velké míře pomáhá podporovat naše Mladé Hasiče a sportovní družstva našeho sboru,

popisuje důvod účasti v programu zástupce vítězného sboru Jiří Tůma.

Sběr hasiči z Kamenného Újezdu vyhlašují pravidelně. „V průměru každý měsíc, dle vytíženosti sboru,“ popisuje Tůma.

Mezi vysbíranými spotřebiči se objevila i jedna skutečná perlička: pračka ze 30. let minulého století. Ta byla ovšem zlikvidována jiným způsobem, protože s pračkou, jakožto s elektrospot­řebičem, měla jen společný název a funkci. Byla totiž dřevěná a na kliku.

Sbor v Kamenném Újezdu má v současnosti 69 členů, aktivní je zejména jeho sportovní jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí a apelují na odpovědnost proti znečišťování přírody.


Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu.

Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat.

připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu.

Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 25 000 000 vy­řazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 400 000 tun. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení.

Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 14 000 sběrných míst po celé České republice.

Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet