Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Nedakonic jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější ve Zlínském kraji

Dobrovolní hasiči ze Zlínského kraje významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 38 730 kusů.

Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten z Nedakonic u Uherského Hradiště.

Na první desítku dále dosáhly SDH Morkovice, SDH Poličná, SDH Bílovice, SDH Růžďka, SDH Liptál, SDH Návojná, SDH Seninka, SDH Pohořelice a SDH Loukov.

Hasiči ve Zlínském kraji uskutečnili za devět let fungování projektu 839 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes dva a půl milionu korun.

O naší účasti v projektu rozhodla snaha podílet se na zlepšení životního prostředí a zajištěním zpětného odběru starých elektrozařízení.

Příjem se sběru elektrozařízení nám významně pomáhá při zajištění naší činnosti,

potvrzuje zástupce vítězného sboru Zdeněk Otrusina.

Další sběr už hasiči z Nedakonic ani nevyhlašují. „Staré elektrozařízení v naší obci můžou občané sami přivést průběžně. Zvláštní dny proto nevyhlašujeme,“ popisuje Otrusina.

Vedení obce podporuje sběr elektroodpadu a umožnilo umístit soustředěný elektro odpad v prostorách sběrného dvoru. Sbor v Nedakonicích má v současnosti 36 členů, aktivní je zejména jeho zásahová jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí.


Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu.

Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat.

připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu.

Od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 25 000 000 vy­řazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 400 000 tun. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení.

Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 14 000 sběrných míst po celé České republice.

Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet