Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská Fontána 2010 – Zákupy – 11.09.2010

Zákupští hasiči, kteří po dlouhých pátráních, prohledávání kronik a ověřování nalezených zápisů v zahraničí jsou dnes prokazatelně nejstarším dobrovolným sborem u nás a proto ve spolupráci s řadou dalších spoluorganizátorů připravili na termín 9. září 2010 největší hasičskou fontánu v České republice a s největší pravděpodobností i na světě.

Většina hasičů už měla ve svém životě možnost vidět, nebo se zúčastnit hasičské fontány. U zrodu tohoto nápadu bylo využití hasičských stříkaček pro napodobeninu slavné Křižíkovy (světelné) fontány http://www.krizikovafontana.cz/cz/videogalerie. Tato osvětlená a nazvučená fontána byla postavena českým inženýrem a vynálezcem Františkem Křižíkem na konci 19. století u příležitosti jubilejní zemské výstavy v roce 1891 v Praze, považuje za evropský unikát a dodnes je mimo zimního období využívána pro konání nejrůznějších kulturních akcí.

Naproti tomu hasičská hudební fontána je poměrně nová akce, která vznikla v posledním desetiletí minulého století a dnes je asi úplně jedno, kdo stál u jejího zrodu. Nápad využít několik okolních sborů se stříkačkami a vhodný místní vodní zdroj se natolik ujal a rozšířil, že dnes se s ním setkáváme v lepším, či horším provedení na řadě míst české republiky. Za doprovodu Smetanovy „Vltavy“ hasiči zakončují jak své výroční oslavy, tak i velké zajímavé akce (Hasičské slavnosti v Litoměřicích, hasičské poutě apod.). Zcela specifická vodní fontána, i když bez barevných světelných efektů byla provedena také na srazu historických parních stříkaček.

Jedním ze sborů, které s vodní fontánou v Čechách začaly, byli hasiči z Muzea v Novém Oldřichově v okrese Česká Lípa. V jejich aranžmá a s okolními sbory jsme se mohli setkávat právě na litoměřických slavnostech a řadě dalších akcí v libereckém či ústeckém kraji. Jedním z míst, kde se fontána postarala o důstojné zakončení oslav byly v loňském roce i ty v Mimoni (YouTube, TN.cz).

No a z Mimoně je to už jen malý kousek k akci, kterou vám dnes chceme představit a tou je

Hasičská fontána 2010 v Zákupech

Zákupští hasiči, kteří po dlouhých pátráních, prohledávání kronik a ověřování nalezených zápisů v zahraničí jsou dnes prokazatelně nejstarším dobrovolným sborem u nás a proto ve spolupráci s řadou dalších spoluorganizátorů připravili na termín 11. září 2010 největší hasičskou fontánu v České republice a s největší pravděpodobností i na světě.

Termín celé akce nebyl vybrán náhodně, neboť Hasičská fontána 2010, která bude společně s ohňostrojem, zakončovat Zákupské slavnosti, se přidá k uctění památky 343 hasičů, 87 příslušníků Port Authority Police Department a 28 policistů New Yorku, kteří zahynuli devět let před tím, 11. 9. 2001 při teroristických útocích na World Trade Centrum v New Yorku.

Veškeré technické, organizační a materiální podrobnosti zde nechceme rozebírat, jelikož je najdete na internetových stránkách akce www.hasicskafontana.cz. Jen pro zajímavost však sdělujeme, že počet míst pro přihlášené sbory je omezený, že akce se může přihlásit jakýkoliv sbor a že účast sboru nemusí být podmíněna zásahovým vozidlem.

www.hasicskafontana.cz

Mediálním partnerem celé fontány jsou POŽÁRY.cz,
těšit se můžete na unikátní fotografie.

Jiří Sucharda
Za organizační tým Hasičské fontány 2010

-miw-

Sdílet