Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak může vypadat auto ?

Pro zajímavost vám představujeme, jak lze „nastrojit“ auto výstražným zařízením.

Ne vše, co na něm je, odpovídá našim předpisům a normám, ale zase je dokonale viditelné. Celková cena ovšem nebyla nejnižší. Jedná se o Volkswagen Passat 1,8 20V r.v. 1999 ve službách jedné soukromé záchranky. Vozidlo je vybaveno zdravotnickou výbavou a je zařazeno v IZS. Primárně je určeno pro transplantační program, přepravu krevních derivátů s vitální indikací, dopravu lékařů a sester na konzilia, operace atd. A teď už k technickým věcem.

Maják:
VISTA LTF9221 8× stroboskop, přídavné boční hledáčky, navigační alej vpředu a vzadu + reproduktor, celková hmotnost 10 kg, rozměry 1130×135×462 mm. Výrobce Čína. Cena 57000,–

Zadní kufr:
Microled zapuštěné v kapotě, 2× modrá, 2× červená, programovatelné se synchronizací. Výrobce FEDERAL SIGNAL. Cena 4900/ks (modrá), 3200/ks (červená)

Zadní okno:
Halogenové výbojky + přerušovač, vodotěsné. Výrobce PREMIER HAZARD. Cena 5200/ sada (2 ks + přerušovač).

Přední a zadní světla:
Výbojky s programovatelným zdrojem, což umožňuje nezávislost předních a zadních, rychlost problikávání maximálně 1600 záblesků za minutu. Výrobce CODE3. Cena 24000,– sada.

Maska:
Dva stroboskopy, vodotěsný zdroj. Výrobce PREMIER HAZARD. Cena 5500,– zdroj, jedno světlo 3450,–.

Přerušovač dálkových světel:
Ve standardu má šest programů blikání. Výrobce WHELEN (USA). Cena 4500,–.

Siréna:
Má čtyři druhy houkání (Wail, Yelp, Hi-Lo a Horn) a hlasitý reproduktor s mikrofonem. Ovládací panel umožňuje přepínání majáků a světel. Výrobce PREMIER HAZARD. Cena 14 400,–.

Zdravotnická výbava vozu: Reskufr 2 kusy, kyslík a Medumat, defibrilátor, transportní plachta, extenční dlaha a další.

Jak se můžete podívat ve fotogalerii, vypadá auto docela zajímavě a je celkem dobře viditelné na silnici. Ovšem cena výbavy není nejmenší. Jen výstražná zařízení namontovaná na voze dosahují téměř 150 000,– korun a to si málokdo může dovolit. Ovšem auto je k nepřehlédnutí a jízda s ním je přece jen bezpečnější.

Vybavení výstražnými světly provedla firma MANDI. Jak auto vypadá ve skutečnosti, se můžete podívat při Dni otevřených dveří, který firma MANDI pořádá u příležitosti ročního působení a rozšíření svých prostor dne 4. dubna od 9 hodin v Praze 4, Branické ulici.
Sdílet