Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel domu výbuch plynu nepřežil, hasiči vyprostili tělo

Dne 27. 1. 2010 ve 14:55 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynu v domě v Uherském Brodě. Po výbuchu plynu došlo k totální destrukci hlavní obytné části domu v řadové zástavbě. Tlaková vlna poškodila nejméně šest okolních rodinných domů na oknech, dveřích, garážových vratech a střechách. Sousedé hlásili, že uvnitř zničeného objektu je asi i jeho majitel.

Dne 27. 1. 2010 ve 14:55 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynu v domě v Uherském Brodě.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Uherského Brodu a Uherského Hradiště se dvěma speciály, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Uherského Brodu a Vlčnova. Ve spolupráci s operačním střediskem Generálního ředitelství HZS ČR Praha byli z Brna a Prostějova povoláni speciálně cvičení psi pro sutinové vyhledávání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že po výbuchu plynu byl zcela zničen rodinný dům a v něm tragicky zahynul jeho majitel.

Po výbuchu plynu došlo k totální destrukci hlavní obytné části domu v řadové zástavbě. Tlaková vlna poškodila nejméně šest okolních rodinných domů na oknech, dveřích, garážových vratech a střechách. Sousedé hlásili, že uvnitř zničeného objektu je asi i jeho majitel.

Hasiči byli na místě už za minutu od výjezdu. Okamžitě začali prohledávat sutiny, když zahlédli tělo zavaleného majitele. Snažili se ho vyprostit a poskytnou mu první pomoc. Po částečném odhalení těla však hasiči uviděli, že jeho záchrana není možná. Čtyřiatřicetiletý majitel byl smrtelně zraněn výbuchem a následným závalem.

Další část jednotek se soustředila na zabezpečnění dalších poničených částí domu proti zřícení. Pomocí motorových pil byly řezány trámy ke zpevnění průjezdu domu. Hasiči zpřístupnili místo u přípojky plynu k jejímu uzavření. Místo překontrolovali jak pracovníci plynáren, tak z energetické společnosti.

Při výbuchu nedošlo k požáru a místo zásahu bylo postupně předáno k šetření policii. Celá ulice byla vyhrazena bezpečnostní páskou a místo bylo hlídáno hlídkami policie proti vstupu nežádoucích osob. Stále hrozil sesuv poškozených střešních krytin okolních domů a celá ulice byla pokryta stavebním materiálem ze zničeného domu. Značná tlaková vlna prošla několika domy a poškodila je i na odvrácených stranách domů.

Dalším úkolem hasičů byla záchrana desítek exotických ptáků, které majitel choval v rozsáhlých voliérách a klecích. Ptáky postupně hasiči dostali do tepla zásahových vozů, kde exoti přečkali tvrdý venkovní mráz.

Další průběh zásahu:

  • 16:50 – Na místo přijeli kynologové se speciálně cvičenými psi. Začalo prohledávání sutin domu.
  • 17:20 – Dům byl prohledán a nikdo další nebyl nalezen. Psovodi ukončili svou práci.
  • 17:30 – Hasiči začali s vyprošťováním těla mrtvého majitele. Po deseti minutách bylo tělo uvolněno a vytaženo.
  • 18:00 – Záchranáři ukončili práci na místě zásahu. Další opatření bude řízeno policií. Prostor je nadále vyhrazen proti vstupu osob. Předpokládáme další práce v následujících dnech.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet