Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali na Karvinsku puštíka z komína, vysekali v něm otvor

Profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Slezská Ostrava se zapojili do úspěšné záchrany krásného puštíka, který se pustil v noci ze čtvrtku na pátek 1. 11. 2019 úzkým komínem do útrob rodinného domku v Petřvaldu na Karvinsku.

Skončil v těsném zajetí pod úrovní stropu přízemí zachycený na izolační vatě, která zaslepovala připravený sopouch, tedy vývod z komína. Hasiči byli vyzváni k jeho záchraně v pátek před polednem.

Šlo o dvoupodlažní novostavbu rodinného domu. Komín byl nepoužívaný, otvory pro revizní dvířka i sopouch byly zazděné, tudíž nepřístupné.

Dostat ho ven stejnou cestou, jakou se do této pasti dostal, tedy nahoru na střechu, nebylo možné. Pomocí teleskopické tyče a lana ale hasiči ze střechy „odměřili“ hloubku, ve které se puštík nachází.

Zaslepený sopouch pod sádrokartonovým obkladem hasiči objevili poklepem, pomocí kladiva a šroubováku v něm vysekali malý otvor. Následně z komína opatrně vytahovali izolační vatu, na níž pták stál, ležel či visel, a zároveň rukama „jistili“ komín tak, aby se puštík po odstranění vaty nepropadl ještě níže.

Po několika minutách mravenčí dolovací práce ho hasiči opatrně vytáhli ven. Puštík hned pro jistotu roztahoval křídla, aby bylo všem jasné, že je zdravý, silný a nezraněný, a chystal se zpět na svobodu.

Hasiči ho ale nejprve přeložili do kontrolního kbelíku, vynesli ven a po ujištění, že je opravdu nezraněn, byl opravdu vypuštěn do přírody. Rychle odletěl k blízkému lesu.

Při záchraně hasiči komín nepoškodili, pouze vznikl se souhlasem majitele otvor v sádrokartónu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet