Středa 22. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár mezistropu na Novojičínsku

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci na čtvrtek 28. 1. 2010 u požáru rekonstruovaného rodinného domku v obci Vrchy (okres Nový Jičín). Kvůli zazděnému nosnému trámu v komínovém tělese zahořel mezistrop a střešní konstrukce.

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci na čtvrtek 28. 1. 2010 u požáru rekonstruovaného rodinného domku v obci Vrchy (okres Nový Jičín). Kvůli zazděnému nosnému trámu v komínovém tělese zahořel mezistrop a střešní konstrukce. Předběžnou škodu hasiči odhadli na 200 tisíc korun. Nikdo nebyl zraněn.

Na operační středisko hasičů byl požár nahlášen hodinu po středeční půlnoci. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bílovci a Vítkově a s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Fulnek a Vrchy. Požár dostali hasiči pod kontrolu během čtvrthodiny, dohašování jim zabralo další dvě hodiny.

Příčinou vzniku požáru byl zazděný nosný trám v komíně. Majitel nechal v srpnu 2009 provést vyvložkování komínu, řemeslníci ale nezjistili, že je nosný trám přizděn do tělesa komína, jak tomu často bývá u starších domů. Požár se pak rozšířil do prostor mezistropu a na konstrukci střechy.

Požár střechy a půdních prostor kvůli zazděnému trámu v komíně je poměrně častou příčinou vzniku požárů ve starších objektech v Moravskoslezském kraji. Hasiči radí, aby si majitelé, například při koupi takového staršího domu, způsob ukotvení nosných trámů důkladně zkontrolovali. Konec nosného trámu může mnohdy „chránit“ před jiskrami z komína pouze drolící se omítka.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-kow-

Sdílet