Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hrdina, o kterém se nepsalo…

David Vratislavský je ten, který pomohl policii nejen dopadnout pachatele, ale s největší pravděpodobností mu zachránil život. Jak to tedy v noci z neděle na pondělí na náplavce Na Františku bylo?

David Vratislavský je ten, který pomohl policii nejen dopadnout pachatele, ale s největší pravděpodobností mu zachránil život. Jak to tedy v noci z neděle na pondělí na náplavce Na Františku bylo?

Krátce před čtvrtou hodinou ranní byl na operační středisko nahlášený případ pádu vozidla i s osobou do Vltavy. Na místo byli vysláni potápěči z Krče a člun z Holešovic. Z centrály vyjel i garážmistr, spojař a velitel směny David Vratislavský. Na místě byli z hasičů jako první. Zjistili, že se nejedná o pád auta do vody, ale o dva muže ve Vltavě. Na náplavce už stála policejní auta a policisté, kteří pozorovali Vltavu.

Velitel směny David Vratislavský byl také kdysi velitelem potápěčů, a proto velmi dobře věděl, že pokud má být zásah úspěšný, je potřeba přesně určit místo, kde se osoby případně potopí. Proto společně s dalšími asi pěti policisty vylezl na střechu parníku a kužely světel se snažil osoby ve vodě vyhledat. Také připravoval lano, aby ho mohl mužům ve Vltavě hodit a přitáhnout je k lodi. Zároveň však viděl, že policista i pronásledovaný už neplavou a nehýbou se z místa, vzdáleného asi patnáct metrů od lodi. Pak policista ve vodě zvolal: „Přijďte si pro něj!“. David Vratislavský pochopil, že je třeba jednat. Během deseti vteřin shodil ze sebe pár svršků a skočil do studené Vltavy. Jako potápěč je zvyklý plavat v cca sedmi stupňové vodě, tahle ale měla podle Davida dva, max. čtyři stupně. Policista doplaval ke břehu. Velitel naší směny B dovlekl druhého muže na náplavku, kde ho policistům předal.

Jedině v deníku AHA se mluví o přímé pomoci hasiče, jiné tiskoviny se zmínili o pomoci hasičů jen okrajově. Myslíme si, že nejen zasahující policista Martin Říha, ale i hasič David Vratislavský je hrdinou. I jemu tedy patří díky za službu vlasti.


por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl. m. Prahy

-miw-

Sdílet