Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Státním zámku Hluboká nad Vltavou proběhlo mimořádné cvičení složek IZS

Až do listopadu 2019 neproběhlo v České republice cvičení, na kterém by se sešly bezpečnostní a záchranné složky s institucemi zabývajícími se péčí o naše historické dědictví.

Díky prověřovacímu cvičení, které se uskutečnilo 4. listopadu 2019, bude toto prvenství již navždy patřit Státnímu zámku Hluboká nad Vltavou.

Ojedinělé cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje, Národního památkového ústavu a dalších organizací s názvem „Zámek Hluboká 2019“ bylo záměrně naplánováno v prostorách jednoho z nejcennějších jihočeských klenotů.

Zámek Hluboká nad Vltavou je dominantou Jihočeského kraje, patří k nejnavštěvo­vanějším objektům, a právě proto bylo téměř výzvou zaměřit se na jeho bezpečnost a ochranu.

Úkolem cvičících složek bylo vyřešit nález nástražného výbušného systému na nádvoří zámku i s velmi gradující situací, kdy v průběhu evakuace návštěvníků, kterých jsou v sezóně až dva tisíce, dojde k výbuchu nastraženého předmětu a ke zranění zasahujících policistů i dvou desítek návštěvníků, kteří ještě nestačili zámek opustit.

Záchranné složky tak musely řešit nejen záchranu velkého počtu zraněných osob, hašení a následky výbuchu, likvidaci dalšího nástražného systému, který se objevil při pyrotechnické prohlídce, ale také eliminaci pachatele.

Ten totiž chtěl sledovat své dílo a také jej dokončit, byl však podezřelý, policisté se na něj zaměřili a tak si vzal rukojmí… Záchranáři pečovali o desítky zraněných i popálených „turistů“.

Cvičení se zúčastnilo přibližně devadesát zasahujících profesionálů, stovka figurantů, tři desítky zásahových vozidel všech složek IZS. Policisté nasadili pyrotechnickou službu i zásahovou jednotku.

Hasiči vyhlašovali poplach jak profesionální jednotce, tak několika jednotkám SDH obcí. Zdravotnická záchranná služba při ověřování postupů u hromadného postižení osob použila i vozidlo s vybavením pro řešení následků mimořádných událostí. Národní památkový ústav a Alšova jihočeská galerie prověřovaly činnost svých zaměstnanců.

Průběh cvičení sledovali představitelé všech zúčastněných složek a organizací z různých úrovní řízení. Cvičení navštívil náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. František Zadina i zástupci Ministerstva vnitra ČR.

Co cvičení jednotlivým zúčastněným přineslo, zda splnilo, co mělo, či ukázalo, kde jsou v bezpečnosti a ochraně historických památek rezervy, zhodnotili představitelé jednotlivých cvičících složek:

Všechny základní složky integrovaného záchranného systému měly dnes možnost cvičit specifickou mimořádnou událost v unikátních prostorách.

Taktické cvičení ukázalo, že jsme připraveni v dokonalé souhře, a poděkování patří nejen cvičícím, figurantům, organizátorům, ale i Národnímu památkovému ústavu a vedení Státního zámku Hluboká nad Vltavou,

zhodnotil ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Brigádní generál Luděk Procházka, ředitel jihočeské policie poděkoval svým lidem za výborně odvedenou práci a pochválil souhru všech zasahujících. Také řekl: „Náš krásný kraj je plný mimořádně zajímavých a velmi známých památek, musíme být připraveni a umět v nich při mimořádných situacích zasáhnout. K této dovednosti velmi přispěje dnešní prověřovací a součinnostní cvičení!“

Bylo pro nás dobré si vyzkoušet řešení mimořádné události na takto turisticky exponovaném místě, kterým denně projdou tisíce návštěvníků.

Záchranáři se seznámili s aktuální průjezdností přístupových komunikací a vnitřními prostorami přilehlých objektů zámku.

Je třeba pravidelně nacvičovat efektivní třídění většího počtu raněných, prvotní poskytnutí odborné přednemocniční neodkladné péče na místě události a správné směrování pacientů do nemocnic, proto je každé takovéto cvičení pro nás velmi důležité a přínosné,

pozitivně cvičení hodnotil i ředitel ZZS Jihočeského kraje MUDr. Marek Slabý.

Těší mě, že první cvičení tohoto druhu proběhlo právě na jedné z našich nejnavštěvova­nějších a nejcennějších památek, na zámku Hluboká.

S hasičským záchranným sborem spolupracujeme již dlouhodobě, ale díky zapojení ostatních složek záchranného systému se jednalo o unikátní akci, která skutečně prověřila připravenost našich zaměstnanců i samotného objektu,

říká generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet