Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana srnky pomocí žebříku a deky z úzké šachtice na okraji Havířova zaměstnala hasiče

Tři metry hluboko se musel vsoukat po žebříku dolů jeden z profesionálních hasičů (HZS MSK) z Karviné, aby mohl vynést ze dna velmi úzké revizní kanalizační šachtice v Havířově-Dolní Suché dospělou srnečku. Ve festovní dece, aby nezranila sebe ani svého zachránce.

Srnečku, schoulenou na vlhkém dně šachtice, objevil v pondělí 4. 11. 2019 odpoledne na okraji lesa náhodně podle neidentifikova­telných zvuků pracovník, který si odskočil během mýcení příkopů.

Na pomoc sem vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Havířov a Karviná.

Podle odhadu velitele zásahu byl překrásný tvor uvězněn v betonové díře maximálně jeden den, protože byl ještě poměrně čilý. „Srnka byla při přiblížení našeho hasiče a zabalení do deky klidná, zřejmě cítila, že jde o její záchranu. Bývá to tak ve více případech,“ dodal zkušený hasič.

Srnka vyvázla bez zranění. Alespoň se to dalo odhadnout podle jejího úprku do přírody, sotva se na povrchu zemském dostala z hasičského sevření. „Ani nám nepoděkovala,“ poznamenal s úsměvem velitel zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet