Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Smažení hranolků ve fritovacím hrnci skončilo požárem

Dne 27. 1. 2010 v 11:51 hod. byli hasiči informováni o požáru v obytném domě na sídlišti v Brumově-Bylnici. Před příjezdem hasičů se snažil požár hasit dvacetiletý syn majitelů, který použil nástěnný hydrant ze společné chodby obytného domu. Při zásahu byl úspěšný a díky rychlé reakci přispěl zásadním způsobem k zabránění rozšíření požáru do dalších místností.

Dne 27. 1. 2010 v 11:51 hod. byli hasiči informováni o požáru v obytném domě na sídlišti v Brumově-Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Brumova a Bylnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části kuchyně jednoho z bytů ve 4. nadzemním podlaží obytného domu v Brumově.

Před příjezdem hasičů se snažil požár hasit dvacetiletý syn majitelů, který použil nástěnný hydrant ze společné chodby obytného domu. Při zásahu byl úspěšný a díky rychlé reakci přispěl zásadním způsobem k zabránění rozšíření požáru do dalších místností. Plameny se mu podařilo utlumit a držet požár pod kontrolou do příjezdu hasičů.

Hasiči byli na místě za několik minut a okamžitě vyběhli k hořícímu bytu. V dýchacích přístrojích pronikli k hořící kuchyni, kde dohořívající požár postupně dohasili. K hašení použili vodní vedení z nástěnného hydrantu, které spolehlivě fungovalo. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po uhašení požáru byl celý byt odvětrán. Velitel zásahu preventivně překontroloval také další byty v domě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Mladý muž uvedl, že smažil hranolky ve fritovacím hrnci, když došlo k požáru. V jeho nepřítomnosti se plameny postupně rozšířily na kuchyňskou linku. Se svou sestrou se dostal do bezpečí a následně se pokusil požár hasit.

Požár zničil kuchyňskou linku a poškodil další vybavení v bytě. Způsobená škoda byla vyčíslena na 250.000 Kč. Správnou reakcí muže a zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 800 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla přesto nedbalost syna majitelů při vaření, který nechal fritovací hrnec bez dozoru.

Foto: 1–3 HZS Zlínského kraje, 4–5 www.nasevalassko.info

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet