Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár části stodoly u dvou rodinných domů v Podlesí

Dne 28. 1. 2010 ve 23:50 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly u Valašského Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a velitelským vozem s rozšířenou výbavou, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Poličná, Zašová a Jarcová.

Dne 28. 1. 2010 ve 23:50 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly u Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a velitelským vozem s rozšířenou výbavou, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Poličná, Zašová a Jarcová. Povolána byla také velká cisterna jednotky profesionálních hasičů podniku Deza Valašské Meziříčí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru horní poloviny stodoly v městské části Podlesí.

Už při příjezdu hasičů byla horní část a střecha objektu v plamenech. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru na jeden ze dvou blízkých rodinných domů. V počátku požáru byl sousední dům chráněn silnou vrstvou sněhu na střeše a příznivým větrem, který vanul ve směru od domu.

První jednotky hasičů byli na místě za šest minut od výjezdu. Postupně bylo nataženo několik proudů vody a hasičům se podařilo požár rychle lokalizovat. Plameny byly postupně sraženy a uhašeny. Hospodářský objekt o rozměru asi 10 × 12 metrů byl bez hospodářských zvířat. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli postupně do stodoly a začali vyhazovat větší množství uskladněného sena a slámy. Celková likvidace požáru tak hasičům zabrala asi 2,5 hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo předběžně ohledáno. Požár zasáhl horní část stodoly, kterou zničil. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dva rodinné domy a majetek za 5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

O náročnosti zimních zásahů v terénech Valašska hovoří příběh dvojnásobného vyprošťování zapadlých aut dobrovolných i profesionálních hasičů.

Značné trápení si v noci užili dobrovolní hasiči ze Zašové, kteří na příjezd k požáru zvolili nevhodnou cestu. V kopcovitém a zasněženém terénu zapadli a nemohli s autem vyjet. Na pomoc jim přijela jedna cisterna profesionálů, ale vytažení zapadlého auta bylo nad jejich možnosti. Operační důstojník HZS Zlínského kraje proto na místo vyslal speciální vyprošťovací vůz z Kroměříže. Před jeho dojezdem se podařilo vozovku posypat a cisternu vytáhnout pomocí traktoru. O pár minut později hlásili hasiči z jeřábu, že naopak zapadli oni a nejsou schopni se sami vyprostit. Na pomoc jim musel vyjet lesní speciál Camiva ze stanice profesionálních hasičů ve Vsetíně. Společným úsilím se podařilo vyprošťovací vůz vytáhnout na pevnou silnici. Zásah byl ukončen až ráno v sedm hodin.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet