Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uvízlé kamiony, autobusy v závějích, nebezpečné sněhové převisy, ale také požár auta

Vytrvalé sněžení a nárazový vítr komplikovaly ve čtvrtek dopravu v celé České republice, tedy i v Pardubickém kraji. Kolony kamionů se tvořily snad na všech komunikacích. Například na silnici I/37 mezi Havlíčkovým Brodem a Chrudimí u Nasavrk.

V úseku od obce Libáň až k obci Rohozná odstavené kamiony komplikovaly provoz. Osobní vozidla mohly tímto úsekem projíždět jen se zvýšenou opatrností, místy jen jedním pruhem. Na Orlickoústecku v ranních hodinách mezi Újezdem u Chocně a Plchůvkami se srazil nákladní vlak s osobním autem. Řidič vozidla nehodu nepřežil.

Na Svitavsku u výjezdu z obce Gruna na silnici číslo 25 komplikoval provoz nákladní automobil s návěsem, který zde uvízl. Kamiony nemohly vyjet také od Moravské Třebové k hřebečskému tunelu. V Trhové Kamenici zase zůstal viset na svodidlech a v zábradlí mostu řidič s nákladním vozidlem. Při nehodě došlo k poškození lampy pouličního osvětlení. Hasiči odstranili následky nehody a vylovili i lampu z řeky.

K požáru osobního vozidla Fiat Brava vyjížděli do Bystrého místní dobrovolní hasiči a dále profesionální hasiči z Poličky. Požár vznikl při startování vozidla v prostoru přístrojové desky. Požár byl od příjezdu hasičů do deseti minut uhašen pomocí hasicího přístroje CO. V Hrochově Týnci ve večerních hodinách zapadlo na silnici šest vozidel. Hasiči je postupně vyprostili z příkopů.

Hasiči nejenže vyprošťovali automobily ze závějí, ale těsně před půlnocí zajišťovali v Moravské Třebové prasklý nástěnný hydrant. Voda tady tekla do chodby v přízemí z bytu i na ulici. Po příjezdu hasičů na místo bylo průzkumem zjištěno, že nejde uzavřít kohout nástěnného hydrantu. Jednotka se dostala k hlavnímu uzávěru přívodního potrubí a vodu uzavřela. Nájemníci byli poučeni o nepoužívání vody a sami si zajistili opravu.

Sečteno a podtrženo během čtvrtečního dne hasiči Pardubického kraje zasahovali u 37 událostí.

Během prvních pátečních 10 hodin hasiči vytahovali zapadlé kamiony i autobusy, odstraňovali sněhové převisy, které hrozily pádem a nebezpečně prasklé větve, jež ohrožovaly bezpečnost na silnici.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet