Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolekce hasičských vozidel

V uplynulých dnech se na pulty novinových stánků dostala pro hasiče poměrně zajímavá brožura, která se nazývá Kolekce hasičských vozidel, díl 1, součástí balení je také docela povedený model ruské cisterny ZIL v měřítku 1:57.

V uplynulých dnech se na pulty novinových stánků dostala pro hasiče poměrně zajímavá brožura, která se nazývá Kolekce hasičských vozidel, díl 1, součástí balení je také docela povedený model ruské cisterny ZIL v měřítku 1:57.

Polské vydavatelství AMERCOM uvedlo na tamní trh před nějakou dobou nový časopis, či spíše brožuru, pojednávající o hasičských automobilech. V současné době se dle dostupných informací připravuje jeho druhé pokračování. První začalo nyní přeložené do českého jazyka vycházet i u nás. Nese název Kolekce hasičských vozidel a díl číslo 1 je v prodeji za zaváděcí cenu 49 korun.

Tiskovina je poněkud stručnější, text zabírá pouze šest stran, zbylé dvě tvoří obálka. Vzhledem k tomu, že se jedná zejména o popis vozidla, které je v balení obsaženo coby model, není však strohost stránek rušivým elementem.

Samotná brožura na přední straně představuje svůj obsah, jehož hlavní náplní je popis vozu ZIL-130 v podobě hasičské cisterny. Na první dvoustraně naleznete historii podvozku ZIL, jeho požární verze a také technickou charakteristiku. Druhá dvoustrana se zabývá popisem teroristického útoku ve španělském Madridu, který měl za cíl vlaky osobní dopravy.

Zajímavé jsou kromě přesných dat o atentátu také podrobné údaje např. o počtu zasahujících hasičů, jejich techniky atd. Závěrečná třetí dvoustrana obeznamuje čtenáře o klasifikaci hasičských vozidel a ostatní mobilní techniky. Na naše poměry je klasifikace poněkud zvláštně napsaná, ale pro laiky je to poměrně dostačující informace o tom, jak se dělí požární automobily apod.

Zadní strana obálky představuje další modely z celé série, které budou čtenáři nalézat v každém dalším vydání Kolekce hasičských vozidel. Ve druhém čísle nalezneme modely hned dva. Dle údajů vydavatele by letos mělo vyjít celkem 24 čísel, předplatné činí 3096 korun, tzn. 129,– Kč za jedno. Zásilka bude obsahovat vždy dvě čísla.

Vzhledem k tomu, že ke každému vydání bude i model hasičského vozu, není to skutečně nijak drahé, ba naopak. Samozřejmě nelze od modelu čekat kvalitu a detailní propracování, jakou nabízí třeba firma CODE 3, ale za ty peníze je to víc než skvělý přírůstek do domácí vitríny.

Kontakt na vydavatele:

Sdílet