Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Bělorusku se 6 instruktorů ze ŠVZ HZS ČR zúčastnilo kurzu Detekce radioaktivity

V období od 30. září do 4. října 2019 se 6 instruktorů ze ŠVZ HZS ČR zúčastnilo kurzu Detekce radioaktivity pro první zasahující hasiče na místě mimořádné události ve Státním vzdělávacím institutu Ministerstva pro mimořádné situace Běloruské republiky, Svetlaya Roshcha.

Kurz probíhal v rámci programu „Osoby přijímající první reakci v případě radiační mimořádné situace (na základě pokynů MAAE pro osoby, které přijedou jako první na místo reakce v případě radiologické nouze)“.

Z hlediska vybavenosti a taktiky při měření radiace jsme se přesvědčili, že používáme takřka stejné postupy jako běloruská strana. Velkým přínosem bylo měření ostré radiace v uzavřeném prostoru Polesského státní radiační a ekologické rezervace u ukrajinských hranic, ve kterém se nachází pozůstatky po výbuchu reaktoru v Černobylu.

Účastníci kurzu měli také příležitost seznámit se s činností specializovaného lycea a pobočky v Gomelu na Univerzitě civilní ochrany na ministerstvu mimořádných událostí Běloruska. V areálu cvičiště International rescuers training centre byly prakticky zpracovány zásahové a záchranné operace v oblastech radioaktivní kontaminace.

V rámci kulturního programu proběhla prohlídka historických míst vlastenecké války z roku 1812. Od roku 2012 bylo v IRT centre proškoleno 31 zástupců České republiky.

plk. Ing. Tomáš Kostelníček
Sdílet