Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odstraňují sníh jen při bezprostředním ohrožení

HZS Jihomoravského kraje vyzývá občany, aby kvůli sněhu a ledu na střechách zbytečně nezatěžovali tísňové linky 112 a 150. Krajské operační a informační středisko HZS je v posledních dnech doslova zavaleno dotazy lidí, co mají dělat s vrstvami sněhu na střechách a žádostmi o odstranění sněhových převisů a rampouchů.

HZS Jihomoravského kraje vyzývá občany, aby kvůli sněhu a ledu na střechách zbytečně nezatěžovali tísňové linky 112 a 150.

Krajské operační a informační středisko HZS je v posledních dnech doslova zavaleno dotazy lidí, co mají dělat s vrstvami sněhu na střechách a žádostmi o odstranění sněhových převisů a rampouchů. Denně operátoři tísňových linek zaznamenávají až stovku takových telefonátů. Lidé tak tísňové linky 112 a 150 neúměrně dlouho blokují ostatním volajícím, kteří jsou ve skutečné nouzi a potřebují okamžitou pomoc. Navíc se také množí pokusy o zneužití výjezdu hasičů a jejich techniky k situacím, při nichž nehrozí bezprostřední nebezpečí s ohrožením zdraví, života a majetku.

Profesionální hasiči sněhové převisy a ledové rampouchy odstraňují především z veřejných budov, kde hrozí přímé nebezpečí dětem, starším lidem, pacientům zdravotnických zařízení, nebo většímu počtu chodců. V ostatních případech a situacích by se mohlo jednat o zneužití tísňové linky a také zneužití výjezdu jednotky hasičů k zásahu nad rámec zákonných povinností.

HZS Jihomoravského kraje proto znovu upozorňuje občany, že za stav střech včetně odstraňování vrstev sněhu a ledu odpovídají majitelé a provozovatelé budov. Na odstraňování sněhu ze střech domů nebo jiných objektů se specializuje celá řada firem, které mají i příslušnou výškovou techniku a u nichž je možné si tuto službu za úplatu objednat. Při vyhledávání těchto odborných firem je možné využít veřejných katalogů a informačních sítí.

O radu a pomoc se lidé mohou také obracet na starosty obcí a obecní a městské úřady, případně na technické služby měst. S odstraňováním nebezpečných vrstev sněhu, převisů a rampouchů lidem mohou pomoci také jednotky sborů dobrovolných hasičů, jejichž zřizovateli jsou právě obce.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet