Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ženu s otevřenou zlomeninou holenní kosti zachránili z věže kostela šternberští hasiči při prověřovacím cvičení

V těžce přístupném prostředí s točitými schody a ve třicetimetrové výšce pod zvonicí Kostela Zvěstování Panny Marie ve Šternberku museli 13. listopadu 2019 při záludném prověřovacím cvičení rychle zastavit tepenné krvácení, nohu zaškrtit, zlomeninu ošetřit, zafixovat do vakuové dlahy a zraněnou ženu rychle snést ve speciálních vakuových nosítkách bezpečně z věže dolů.

Účelem výcviku bylo zjistit, jak si hasiči poradí s náročnou situací při poskytnutí první pomoci ve špatně přístupném prostoru. Podle hodnotitelů, mezi nimiž nechyběl ani zástupce zdravotnické záchranné služby, naši hasiči obstáli ve všech směrech.

Potvrdilo se tak, že pravidelná odborná zdravotnická příprava, kterou podstupují všichni hasiči minimálně jednou měsíčně, má obrovský význam. Jednotky totiž často poskytují při zásazích první pomoc lidem nejen na těžko přístupných místech, ale také u vážných dopravních nehod nebo při mimořádných událostech velkého rozsahu, jako jsou například železniční nehody nebo živelné pohromy.

„Pro zraněného člověka bývá rychlost a efektivita první pomoci fatální. V mnoha případech znamená rozdíl mezi životem a smrtí,“ přiblížil hasič-zdravotník Tomáš Otruba, který zároveň slouží jako velitel družstva ve Šternberku.

Hasiči musejí mít proto postupy poskytování neodkladné zdravotní pomoci zažité a zautomatizované tak, aby nezaváhali v jakkoli náročné situaci ani na sekundu.

Kromě odborné přípravy si vybraní hasiči mohou prohloubit vzdělání v akreditovaném kurzu Neodkladné zdravotnické pomoci. Následně pak mohou na základě dohody se zdravotnickou záchrannou službou absolvovat stáže s výjezdovými posádkami.

„Dostaneme se tak se záchranáři do terénu k případům, které jsou běžnou součástí jejich každodenní praxe. Velmi nám to pomáhá a jsme rádi za to, že pak můžeme předávat zkušenosti našim kolegům a hlavně se jako záchranáři více poznáme,“ vysvětlil Tomáš.

O kurz Neodkladné zdravotnické pomoci je mezi hasiči velký zájem. K prohlubování praxe hasičů-zdravotníků pak také slouží soutěže v poskytování první pomoci.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet