Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči školili starosty z Moravskoslezského kraje a ostravské tajemníky

Šest desítek starostů měst a obcí Moravskoslezského kraje a s nimi přes dvě desítky tajemníků radnic ostravských obvodů prošlo minulý týden ve dvou půldenních etapách seminářem „Společně k bezpečí“, zaměřeným na přípravu na mimořádné události, krizové situace a jejich řešení.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) si je pozval do Integrovaného výjezdového centra (IVC) Ostrava-Jih, kde starostové absolvovali zajímavou výuku na několika stanovištích, mj. i v evakuačním sta­nu.

Kurzem prošli především ti moravskoslezští starostové a starostky, kteří jsou ve svém prvním volebním období. Zájem o tento druh přípravy dlouhodobě projevují zhruba dvě třetiny všech hasiči oslovených starostů a starostek.

V učebně hasičské stanice (součást IVC Ostrava-Jih) se po přivítání dozvěděli od hasičů důležité informace o Krajském operačním a informačním středisku (KOPIS) hasičů, které je součástí Integrovaného bezpečnostního centra (IBC) Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, a o republikovém fungování tísňových linek všech složek integrovaného záchranného systému (IZS), které jsou v ostravském IBC situovány na jednom místě.

V tělocvičně hasičské stanice získali volení zástupci občanů a tajemníci informace o humanitární pomoci a o nouzovém přežití, v garáži zase hasiči hovořili o protipovodňových opatřeních, včetně ukázek účinného způsoby výstavby protipovodňových hrází (pomocí „zmenšených“ pytlů na stole) a také o varování a informování obyvatelstva v případě mimořádných událostí, například pomocí mobilních sirén, umisťovaných na vozidla hasičů a dalších složek IZS.

Na dvoře IVC Ostrava-Jih si starostky a starostové s tajemníky a tajemnicemi prakticky vyzkoušeli evakuaci u označníku zastávky veřejné dopravy a skončili ve velkém evakuačním stanu, kde si mj. vyslechli hlavní zásady správné evidence evakuovaných osob.

Volení zástupci svých měst a obcí i tajemníci (z ORP Ostrava) také vyplnili znalostní kvíz, nejlepší z nich z dopolední a odpolední části vyhráli hlásič požáru. Účastníci semináře obdrželi „Osvědčení o účasti na semináři Společně k bezpečí“.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet