Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kuriózní, ale nikoliv ojedinělá pomoc hasičů

Dne 2. 2. 2010 kolem 09:30 hod. přišla na stanici hasičů ve Zlíně žena se žádostí o pomoc při odstranění prstenu. Žena se přiznala, že více než jeden rok se marně snaží sundat prsten osazený umělým diamantem ze své ruky.

Dne 2. 2. 2010 kolem 09:30 hod. přišla na stanici hasičů ve Zlíně žena se žádostí o pomoc při odstranění prstenu. Žena se přiznala, že více než jeden rok se marně snaží sundat prsten osazený umělým diamantem ze své ruky. Postupem času ji začal prstýnek škrtit a docházelo k bolestivým otokům prstu. Nakonec se rozhodla požádat o jeho odstranění hasiče. Na otázku, proč nepřišla dřív, odpověděla, že doufala ve zhubnutí a zmenšení prstu.

Prstýnek byl hasiči uchycen do svěráku, podložen kovovým páskem proti zranění a postupně byl přeřezán. Při práci byl prst průběžně ochlazován vodou. Po rozřezání kroužku z chirurgické ocele byly jeho části roztaženy pomocí kleští.

Prstýnek byl odstraněn a ženě se evidentně ulevilo. Takový zákrok patří u hasičů sice k těm kuriózním, ale nikoliv ojedinělým. Podobných zásahů řeší hasiči v kraji několik ročně. Nejedná se vždy jen o prstýnky, ale také o vysvobození prstů z nejrůznějších pastí, otvorů a štěrbin. V několika případech jsme v minulosti odstraňovali např. i destruktivní metodou policejní pouta.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet