Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh uzavřel silnice na Hodonínsku a Vyškovsku

K sérii dopravních nehod a technických zásahů dnes hasiči vyjížděli do několika okresů Jihomoravského kraje. Do 14.30 hodin hasiči zasahovali u osmi dopravních nehod. Pro vrstvy sněhu, až metr vysoké závěje a dopravní nehody byly ráno a dopoledne uzavřeny dvě silnice – komunikace I. třídy č. 54 z Veselí nad Moravou do Blatnice pod sv. Antonínkem na Hodonínsku a silnice u Bučovic a Kobeřic na Vyškovsku.

K sérii dopravních nehod a technických zásahů dnes hasiči vyjížděli do několika okresů Jihomoravského kraje. Do 14.30 hodin hasiči zasahovali u osmi dopravních nehod. Pro vrstvy sněhu, až metr vysoké závěje a dopravní nehody byly ráno a dopoledne uzavřeny dvě silnice – komunikace I. třídy č. 54 z Veselí nad Moravou do Blatnice pod sv. Antonínkem na Hodonínsku a silnice u Bučovic a Kobeřic na Vyškovsku.

Bez zranění skončila nehoda autobusu, který krátce před 7. hodinou skončil v příkopu na silnici u Kobeřic na Vyškovsku. Při příjezdu hasičů byli všichni cestující mimo vozidlo venku. K vyproštění autobusu musely být nasazeny dva vyprošťovací jeřáby hasičů a specializované firmy. Autobus se podařilo vyprostit v 10.31 hodin. Ke zprůjezdnění silnice přijel i pluh silničářů.

K vyproštění dalšího zapadlého autobusu hasiči vyjeli také ke Slavkovu na Vyškovsku. Autobus se ale podařilo vyprostit před jejich příjezdem a jednotka nezasahovala. Na silnici u Slavkova hasiči před 10. hodinou vyjížděli k nehodě osobního vozidla a avie. Při srážce byl zraněn řidič avie na hlavě, zranění utrpěli také další tři účastníci havárie. Hasiči zajistili místo nehody a sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny. Po vyšetření nehody vozidlo odtáhli na stranu a havarovanou avii pomohli naložit k odtahu.

Na silnici u Bučovic, kterou policisté museli uzavřít, hasiči z příkopu vlastním jeřábem i s pomocí traktoru vyprošťovali autobus. Dvakrát museli vyprošťovat sypač silničářů, který zapadl při uvolňování komunikace od závějí.

Na více než dvě hodiny musela být uzavřena silnice z Veselí do Blatnice pod sv. Antonínkem na Hodonínsku, kde ve sněhu uvízly dva autobusy, vozidlo zdravotnické záchranné služby a kamion a osobní auta. Sedmikilometrovým úsekem silnice se nepodařilo projet ani policistům. Po příjezdu sněhové frézy silničářů se jednotlivá zapadlá vozidla dařilo postupně uvolňovat. U obce Louka hasiči zasahovali také u nehody vozidla Renault. Řidič auta byl zraněn. Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření a odpojili baterii, únik provozních kapalin nebyl zjištěn.

Na Břeclavsku hasiči vyjížděli k nehodě dodávkového vozidla, které se převrátilo do příkopu u Moravské Nové Vsi. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, dodávku se podařilo vyprostit pomocí mechanismů hasičů i silničářů. Hasiči sorbentem ošetřili skvrnu uniklých provozních kapalin.

Na Blanensku hasiči vyprošťovali vozidlo, které zapadlo do sněhu u Velkých Opatovic.

Na několika místech hasiči odstraňovali sněhové převisy ze střech škol a dalších veřejných budov. Nebezpečné převisy a kusy ledu pomocí výškové techniky na Blanensku zlikvidovali nad vchodem Domu dětí a mládeže v Údolní ulici v okresním městě, a ze střechy zdravotnického zařízení v Lidické ulici v Boskovicích. Na Brněnsku hasiči odstraňovali sníh ze střechy mateřské školy v ulici Boženy Němcové v Rosicích, protože voda z tajícího sněhu zatékala do blízkosti el. vedení. Na Znojemsku hasiči likvidovali sněhové převisy na budově České pošty na náměstí T.G.Masaryka v Moravském Krumlově.

Na Hodonínsku sníh zaměstnal také jednotku hasičů Správy železniční dopravní cesty. Hasiči vyjeli do Sudoměřic, kde čistili a uvolňovali ucpané železniční výhybky.

V Brně mokrý těžký sníh ohrožoval také stabilitu rovných střech. Na veletržním výstavišti hasiči museli kvůli hrozbě zřícení vzpěrou podepřít uvolněný kus již dříve částečně propadlé střechy bývalého pavilonu R. V Kaštanové ulici v Brně-Komárově hasiči třemi dřevěnými trámy podepřeli deformovanou a uvolněnou plechovou střechu nad částí parkoviště zdejšího velkoobchodu.

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet