Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru rodinného domu v Držkově byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu

Ve středu 20. 11. 2019 v dopoledních hodinách byl na Krajské operační a informační středisko ohlášen požár rodinného domu v obci Držkov na Jablonecku. Z prvních informací nebylo zřejmé, o jak velký rozsah požáru se jedná.

Na místo jako první přijela jednotka HZS LK stanice Tanvald.

Prvotním průzkumem na místě události jsme zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár rodinného domu. Plameny již šlehaly oknem ven v druhém nadzemním podlaží. Na likvidaci požáru jsme nasadili jeden útočný proud a přes KOPIS byly povolány další síly a prostředky.

uvedl nprap. Karel Bukvic.

Požár se velmi rychle šířil kvůli dřevěnému obložení v horním patře rodinného domu. Vzhledem k velkému množství zplodin hoření bylo nutné, aby hasiči zasahovali v dýchací technice.

Na likvidaci požáru byly nasazeny celkem dva útočné proudy. Hasiči během zásahu vynesli z objektu celkem 4 propan butanových lahví. Hasiči nasadili přetlakovou ventilaci, která objekt odvětrala a usnadnila tak jejich práci v objektu. Po lokalizaci požáru jednotky rozebraly vnitřních konstrukci a pomocí termokamery byla vyhledávána další skrytá ohniska.

Zdravotní záchranná služba převzala do své péče jednu z evakuovaných osob, která se během požáru nadýchala zplodin hoření, a bylo nutné ji převézt do zdravotnického zařízení. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat před 13 hodinou.

Příčina a škoda požáru jsou předmětem vyšetřování vyšetřovatele příčin požárů a PČR. Na místě zasahovalo celkem sedm jednotek hasičů: Stanice Jablonec n. Nisou, Stanice Tanvald, JSDH Jílové u Držkova, Zlatá Olešnice, Pěnčín – Huť, Velké Hamry a Držkov.

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet