Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česko opět spojí vzpomínka na oběti nehod, letošní akce posunul státní svátek

Při veřejných shromážděních v Praze, Plzni, Moravské Chrastové a Šlovicích si lidé v těchto dnech jako každoročně připomínají Světový den obětí dopravních nehod.

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli především na silnicích, vyjádřit solidaritu, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů, bohoslužeb a dalších setkání, kterými se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni obětí dopravních nehod.

Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy na třetí neděli v listopadu a v letošním roce připadl na 17. 11. Vzhledem ke státnímu svátku se proto některé akce konají až o nadcházejícím víkendu.

Poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka z.s. zve v sobotu 23. 11. od 16 hodin ke vzpomínkovému setkání do plzeňského kostela U Ježíška. Hudebně ho doprovodí Mirka Nová, Martin Sikora a Jiří Datel Říha. Po 17. hodině na ně naváže neformální posezení v Café Restaurantu Kačaba.

Následující neděli 24. 11. připomenou památku těch, kdo se nevrátili ze svých cest, ekumenické bohoslužby, které začnou v 15 hodin hned na dvou místech republiky: v naší dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu) a v evangelickém kostele v Moravské Chrastové.

Symbolický řetězec zahájil o uplynulé neděli pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově. Každoročně ho organizují členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod.

Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano,

říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před deseti roky přišla při autonehodě o manžela.

Sdílet