Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

2010: Požár vozidla měl zničit důkazy vraždy

Bylo sedmnáctého srpna roku 2010, když operátoři linky tísňového volání přijali kolem čtvrté hodiny ranní oznámení o hořícím autě. Na základě tohoto avíza spěchaly policejní hlídky k Dolnomlýnskému rybníku, konkrétně do ulice K Borovíčku v Praze 4.

Na tuto adresu samozřejmě spěchali i hasiči. Po příjezdu na místo se všem přítomným naskytl obraz hořícího vozidla, stojícího na konci slepé ulice.

Hasiči požár zanedlouho eliminovali a policisté začali zjišťovat, co se v odlehlé části Prahy 4, na okraji Kunratického lesa stalo. Na místo události byli standardně přizváni kriminalisté stálé výjezdové skupiny.

Avšak celá situace se změnila ve chvíli, kdy policisté nalezli při propátrávání okolí tělo mrtvého muže. To leželo ve zmiňovaném rybníce, cirka tři sta metrů od shořelého vozidla.

Netrvalo dlouho a policisté zjistili, že mrtvý, sedmdesátiletý muž byl provozovatelem shořelého auta, se kterým vykonával na území hlavního města taxislužbu. Přítomný lékař konstatoval, že muž zemřel násilnou smrtí. Jelikož se jednalo o velice rozsáhlý prostor, přizvali kriminalisté k hledání a zajištění stop policisty speciální pořádkové jednotky, ale nejen ty.

Na místo byli přizváni psovodi se svými svěřenci. Každý jeden ze psů byl specialistou na něco jiného. Jeden zjišťoval, zda bylo k požáru použito chemikálie, druhý zase policistům ukázal, kde bylo ohnisko vzniku požáru.

Další, kdo se podílel na zajišťování stop, byli policejní chemici, pyrotechnici a potápěči. Celkem na místě události byla přítomna přibližně padesátka mužů zákona. Ti zajistili větší množství upotřebitelných stop, u kterých se ale v prvopočátku spekulovalo, zda mohou být přínosem k objasnění případu.

Celý případ začali prošetřovat kriminalisté pražské mordparty, do jejichž kompetence násilná úmrtí spadají. Značně obtížnou činností bylo zjišťování pohybu zavražděného taxikáře před shora popsanou událostí.

To se však nakonec týmu specialistů z oddělení vražd podařilo, kdy zjistili, že posledního zákazníka naložil taxikář do vozidla v oblasti Karlova náměstí v Praze 2. Proto kriminalisté zaměřili operativně pátrací činnost právě do této lokality. A zde je čekala do slova a do písmene mravenčí práce. Museli vyslechnout stovky osob, které se zde vyskytují každodenně takřka s železnou pravidelností.

Tato činnost zabrala mužům zákona několik měsíců, kdy výsledkem byla zjištění, že stopy zajištěné původně na místě události a s případem zdánlivě nesouvisející jsou velice cennými indiciemi, které ve finále zapadají do celkové mozaiky důkazů.

Ty kriminalisty přivedly na stopu jedenapadesáti­letého muže, který je už delší dobu v hledáčku policistů pro jinou násilnou trestnou činnost, konkrétně loupeže se střelnou zbraní. Zřejmě se stejnou střelnou zbraní, se kterou byl sedmnáctého srpna loňského roku zabit sedmdesátiletý muž.

Policisté již vědí, že se jedná o česky hovořícího recidivistu, který za mřížemi strávil celkem dvacet let svého života pro trestné činy majetkového charakteru. Jeho zadržení kriminalisté naplánovali na brzké ranní hodiny druhého února.

A jelikož se jednalo o osobu podezřelou z trestného činu vraždy a s největší pravděpodobností ozbrojenou, využili kriminalisté k zadržení pražskou zásahovou jednotku. Ta „udeřila“ nedlouho před tři čtvrtě na šest ráno v ulici Klapálkova ve čtvrté pražské části Chodov.

Zde díky bleskové akci zadržela podezřelého, který se ještě snažil zákroku policistů bránit se sekerou v ruce. Naštěstí pro muže zákona byla tato obrana neúčinná a všichni zakročující policisté vyšli ze zákroku bez újmy.

Po zadržení následoval převoz podezřelého do budovy Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy k výslechu a dalším úkonům trestního řízení, kde si také v odpoledních hodinách muž vyslechl obvinění z trestného činu vraždy. Policistům se ještě téhož dne v podvečer podařilo vypátrat a zajistit zbraň, se kterou měla být vražda spáchána.

Ta samozřejmě bude předmětem dalších znaleckých expertíz. Kriminalisté budou i nadále prověřovat osobu obviněného a mapovat jeho trestní minulost, není totiž vyloučeno, že má za sebou bezpočet dalších loupežných přepadení.

Kriminalisté mimo jiné v rámci prošetřování zjistili takzvaný modus operandi, tedy jednotný způsob páchání různé trestné činnosti, laicky řečeno podpis pachatele na místě událostí. Vždyť i u Dolnomlýnského rybníka šlo původně o loupež.

V případě odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na osmnáct let, nebo výjimečný trest odnětí svobody až na třicet let, nebo doživotí.

Zdroj: www.policie.cz

Sdílet