Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár štěpkovače, u kterého majitel firmy hasiče nevítal

Dne 4. 2. 2010 v 10:25 hod. byli hasiči informováni o požáru pily v Želechovicích nad Dřevnicí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Želechovic.

Dne 4. 2. 2010 v 10:25 hod. byli hasiči informováni o požáru pily v Želechovicích nad Dřevnicí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Želechovic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v soukromé firmě na zpracování dřeva došlo k požáru u štěpkovacího stroje. Požár jako první zpozoroval a ohlásil náhodný svědek, který si všiml plamenů na dřevěném přístavku u pily. Muž vešel na pilu a majitel mu údajně sdělil, že si zavolá na pomoc hasiče sám.

Svědkovi to však nedalo a po chvíli požár ohlásil na tísňovou linku hasičů. Tam mu bylo potvrzeno, že nikdo hasiče k požáru nevolal a okamžitě tak byly na místo vyslány jednotky ze Zlína a Želechovic. Před příjezdem hasičů se snažili požár hasit zaměstnanci, kteří použili tři přenosné hasicí přístroje. Proti rychle se rozšiřujícím plamenům po dřevěných konstrukcích však neměli mnoho šancí. Včas se jim alespoň podařilo vynést z přístřešku u pásu větší plynovou tlakovou láhev s hořákem, kterou ochlazovali sněhem. V době vzniku požáru byli zaměstnanci na svačině v kantýně.

Příjezd hasičů majitele překvapil, ale zpočátku nijak mile. Velitel zásahu vydal pokyn k vypnutí elektrické energie a k rozvinutí dvou vodních proudů. Požár se podařilo postupně lokalizovat a uhasit po půlhodině hasebních prací. Rychlým zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na vedlejší objekt se strojem na štěpkování dřevního odpadu, ale také na hromadu štěpky u dopravníkového pásu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Přes počáteční komunikační bariéru nakonec majitel firmy vypověděl svůj příběh o požáru. Příčina jeho vzniku je nadále v šetření hasičů, stejně jako i následné uzavření celého případu. Požár zachvátil dopravníkový pás, dřevěný přístřešek a část opláštění objektu se štěpkovacím strojem. Požárem způsobené škody nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny. Uchráněné hodnoty zásahem hasičů byly vyčísleny nejméně na 500 tis. Kč.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet