Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž s osmiměsíčními batolaty zabloudil při hledání cesty

Dne 4. 2. 2010 v 17:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při pátrání po ztraceném běžkaři v Hostýnských vrších. Žena popsala, že při cestě na běžkách na manžela nenarazila a došla až do Rajnochovic. Ani tam manžel nebyl, a proto se rozhodla vrátit se cestou na Tesák. Několik kilometrů pod Tesákem našla jeho stopy, které však brzy ztratila a nevěděla, kde ho hledat.

Dne 4. 2. 2010 v 17:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při pátrání po ztraceném běžkaři v Hostýnských vrších.

Telefonní centrum tísňového volání 112 Olomouc přijalo hovor od ženy, která ohlásila pohřešování svého manžela v zasněžených lesích Hostýnských vrchů. Operátorka okamžitě přepojila hovor na operační středisko HZS Zlínského kraje. Naše operační důstojnice s ní následně vedla hovor, kdy žena uvedla, že si s manželem vyšla odpoledne na běžkách z Tesáku do Rajnochovic, když se oba od sebe nejdříve plánovaně rozdělili a později se měli na trase setkat. O pohřešování muže byla informována i policie.

Žena popsala, že při cestě na běžkách na manžela nenarazila a došla až do Rajnochovic. Ani tam manžel nebyl, a proto se rozhodla vrátit se cestou na Tesák. Několik kilometrů pod Tesákem našla jeho stopy, které však brzy ztratila a nevěděla, kde ho hledat. Jeho mobilní telefon nebyl v členitém terénu dostupný a začalo se stmívat. Sešla znovu do Rajnochovic, kde z restaurace zavolala na tísňovou linku 112.

Během vyprávění příběhu o odpoledním výletě už operační důstojníci hasičů ze Zlína organizovali vyslání potřebných sil a prostředků do terénu. Nejprve byli informováni dobrovolní záchranáři z Rescue Team Hostýnské vrchy, které posílila jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a dobrovolní hasiči z Chvalčova, Podhradní Lhoty a Rajnochovic. Při výjezdu jednotek záchranářů žena „mimoděk“ sdělila, že s manželem jsou také jejich dvě malé osmiměsíční děti! Událost dostala zcela nový rozměr závažnosti.

Přítomnost tak malých dětí v těžkém terénu zasněžených lesů, s možností nočního hledání, rozrušila i zkušené záchranáře. Všichni si uvědomovali tlak času a očekávané problémy. Pátrání bylo vedeno jak od Tesáku, tak od Rajnochovic. Z Tesáku vyrazili dobrovolní záchranáři na svém sněžném skútru a z Rajnochovic nastoupili do běžecké trasy dobrovolní hasiči. V tu chvíli přišla zásadní informace od policie – hledaný muž se dostal na signál, podařilo se mu dovolat na tísňovou linku a sdělit, že jsou všichni v pořádku.

Lokalizace muže i dětí tak byla velmi rychlá. Muž v terénu zabloudil a následně se při hledání zpáteční cesty vysílil. Sám totiž na běžkách táhl upravený kočárek opatřený lyžemi, ve kterém byla obě batolata. Záchranáři Rescue Teamu narazili na neosvětleného muže s dětmi asi dva kilometry pod chatou Tesák. Všichni byli naloženi na svozové sáně a skútr, který je vyvezl na kopec. Tam se nakonec setkali i se ženou a všichni si oddechli. Nezranění a šťastní tak mohli pokračovat v dovolené v nedaleké chatě. A děti? Ty spokojeně spinkaly po celé odpoledne a žádné trable rodičů nebo záchranářů je nevyrušily.

Pro záchranáře z Rescue Team Hostýnské vrchy jde už o druhou úspěšnou záchrannou akci během posledních pěti dnů. V neděli se jim podařilo po náročném pátrání najít v těžkém terénu vážně zraněnou ženu na běžkách s poraněním kyčle. O události jsme vás informovali i v článku.

I v tomto příběhu je hned několik rad a poučení pro všechny návštěvníky zasněžených kopců Zlínského kraje. Znovu svou roli sehrála přítomnost mobilních telefonů, fungování operačních středisek a hlavně připravenost dobrovolných záchranářů s potřebnou technikou do terénu. Znovu se osvědčilo nové rádiové spojení mezi hasiči a dobrovolníky Rescue Teamu, kteří nahrazují v těchto kopcích horskou službu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet