Středa 22. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmdesátiletá majitelka požár v domě bohužel nepřežila

Dne 5. 2. 2010 v 04:31 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Uherském Ostrohu. Požár zpozoroval soused, který si nad ránem všiml nezvyklého blikajícího světla. Pro podezření na požár byly vyslány čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí.

Dne 5. 2. 2010 v 04:31 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Uherském Ostrohu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kunovic a Uherského Ostrohu. V rámci mezikrajské pomoci vyjela také jednotka profesionálních hasičů z Veselí nad Moravou (Jmk). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragickému požáru v obytných částech rodinného domu.

Požár zpozoroval soused, který si nad ránem všiml nezvyklého blikajícího světla. Pro podezření na požár byly vyslány čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí.

Jako první na místo dorazili profesionálové z Uherského Hradiště. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru a vyžádal si dojezd další posilové a velkokapacitní cisterny. Z oken domu šlehaly plameny a hasiči dostali informaci, že uvnitř je pravděpodobně i majitelka.

Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a několika proudy se snažili o rychlou lokalizaci i sražení hlavních plamenů. V dýchacích přístrojích postupně pronikali hasiči do domu a při následném průzkumu nalezli ohořelé torzo lidského těla. Předpokládáme, že šlo o asi osmdesátiletou majitelku, jejíž záchrana nebyla možná. Celkové uhašení požáru trvalo hasičům asi dvě hodiny. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších místností a částí většího rodinného domu. Po uhašení požáru byl dům odvětrán přetlakovou ventilací.

Během zásahu poskytoval jeden z našich hasičů, proškolený v poskytování posttraumatické pomoci, péči pozůstalým, které tragická událost značně psychicky zasáhla.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno a další šetření bylo naplánováno na dopolední hodiny. Požárem způsobené škody jsou odhadovány na statisíce. Požár byl zjištěn příliš pozdě, protože v domku nebylo žádné signaliční zařízení a zasaženy byly místnosti směřující do dvora a zahrad.

V osm hodin ráno na místo přijel posílený tým vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště, který se snaží zjistit příčinu vzniku požáru.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet