Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři pražských hasičů vyzkoušeli jiný způsob záchrany osob z lanovky, spolupracovali s Horskou službou

Podzim letečtí záchranáři HZS hl. m. Prahy věnovali zejména nácviku záchrany z lanovek. Přitom byli nově vybaveni oblečením od Direct Alpine. Společně s lezci z dalších krajů plně využili možnost výcviku na několika druzích lanovek ve Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Vyzkoušeli a vysvětlili si například různé druhy otevření bezpečnostních systémů nejen na sedačkových lanovkách, ale i kabinkách. Na místě přispěla svými bohatými znalostmi a zkušenostmi rovněž Horská služba ČR.

Výcvik jsme se pokusili nasměrovat do reálných podmínek se skutečnými lidmi, a to jak s dětmi a dospělými, tak i s osobami s omezenou hybností.

Všem těmto zúčastněným, zejména pak Hance Doležalové, bývalé bikerce a současné reprezentantce v Trail-O, která po úrazu zůstala na invalidním vozíku a horskému vůdci Dušanu Stuchlíkovi, bychom rádi touto cestou poděkovali, neboť jejich nasazení, tepelná výdrž a nejistota, co bude dál, nám velmi pomohly k přiblížení reality.

Po dohodě s provozovatelem a dalšími kraji jsme vyzkoušeli z našeho pohledu šetrnější a rychlejší metodu záchrany. Z praxe známe, jak je nepříjemné mít nad hlavou vrtulník. V našem případě se jednalo o vrtulník značky Bell 412 Letecké služby PČR, který tlačil studený vzduch na už tak vymrzlé osoby.

Za pomoci jeřábu a leteckých záchranářů vrtulník postupně rozmístil na podpěry a sedačky lezce, kteří již bez nutnosti jeho další asistence cvičně zachránili osoby spuštěním k dalším záchranářům. Byla též vyzkoušena záchrana vozíčkářů vytažením na lyži vrtulníku s následným spuštěním do připravených nosítek a jejich transport do bezpečí.

Naši činnost zachytilo hned několik fotografů, kteří se prostřednictvím svého objektivu podělili o svůj pohled na naši práci. Je těžké vybírat z tolika úžasných fotografií. Děkujeme!"

řekl k výcviku ppor. Bc. Pavel Mošnička, velitel čety směny A pražské stanice číslo 6.

Sdílet