Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu v obci Solenice na Příbramsku způsobil škodu za tři miliony

Požár střechy rodinného domu v obci Solenice na Příbramsku byl středočeským hasičům oznámen ve středu 4. prosince 2019 asi dvacet minut před 19. hodinou.

Operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanice Příbram a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bohostice, Dolní Hbity a Solenice.

Cestou k požáru příbramští hasiči zastavili u dopravní nehody se zraněním, při které se na křižovatce před Milínem střetla dvě osobní vozidla. Jednotka se proto rozdělila a cisterna s menší nádrží na vodu zůstala u nehody, kde hasiči usměrňovali dopravu do vyšetření kolize Policií ČR. Velitel čety, velkoobjemová cisterna a automobilový žebřík pokračovali do Solenic.

Velitel zásahu po příjezdu informoval, že jde o rozvinutý požár pod plechovou střechou. Z hořícího domu se dostaly tři osoby, dvě byly nadýchané toxickým kouřem, jedna z nich i popálená. Zdravotnická záchranná služba je převezla do nemocnice.

Náročný zásah za použití dýchací techniky si vyžádal přivolání dalších hasičů na střídání a také protiplynového automobilu s větší zásobou tlakových lahví do dýchacích přístrojů. Na místo se dostavil i řídící důstojník územního odboru.

Po téměř dvou hodinách měli hasiči požár pod kontrolou a pokračovalo rozebírání konstrukcí a dohašování, závěrečná likvidace byla ohlášena půl hodiny před půlnocí. Starosta obce zajistil uživatelům domu náhradní ubytování.

Vyšetřovatel vyčíslil škodu na tři miliony korun, příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Až do čtvrtečního poledne zůstala na dohlídku požářiště dobrovolná jednotka ze Solenic.

Po dobu zásahu zajistili zálohu stanice Příbram pro případ dalšího výjezdu dva profesionální hasiči z mezisměnového volna společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Příbram – Březové Hory.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet