Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru rodinného domu do Luže vyjeli hasiči z pěti jednotek

K požáru rodinného domu do Luže směřovalo v neděli 1. prosince 2019 v 3.27 hodin pět jednotek hasičů. Vyslán byl automobilový žebřík ze stanice v Chrudimi a dále jednotky ze stanice Vysoké Mýto a dobrovolné jednotky z Luže, Chrasti a Skutče.

Před příjezdem hasičů se v objektu nacházela pětičlenná rodina, která se snažila požár uhasit pomocí kbelíků s vodou, to se jim však nepodařilo. Rodině se podařilo před plameny včas uniknout. Hasiči ihned započali s likvidací požáru pomocí několika proudů vody.

Objekt byl celý zasažen plameny i kouřem, proto hasiči museli používat dýchací přístroje. Zřízeno bylo i čerpací stanoviště pro dopravu vody na místo požáru. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 4.28 hodin.

Místní jednotka hasičů zůstala na místě požáru až do 8 hodiny ranní. Poškozené stropy hasiči museli strhnout. Objektu hrozí demolice. V neděli dopoledne se na místo vrátil vyšetřovatel hasičů a přizval si k vyšetřování i odborníka z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázní Bohdanče.

Požár s největší pravděpodobností způsobil přímotop, který zůstal zapojený bez dozoru a došlo k jeho převrácení. Přímotop nebyl umístěn na nehořlavém podkladu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet