Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v centru Mladé Boleslavi způsobil čtyřmilionovou­ škodu

Ve středu 11. prosince 2019 ve 14.45 hodin přijala linka tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o vycházejícím kouři ze střechy třípodlažního bytového domu v Palackého ulici v Mladé Boleslavi.

Jako první byl na místě velitel čety z centrální stanice Mladá Boleslav ppor. Bc. Jan Šulc, který se ve svém volnu shodou okolností pohyboval v těsné blízkosti zasaženého domu.

Ten společně se strážníky městské policie, kteří šli po chodníku v dané ulici, neváhal a ihned zahájil průzkum objektu. Společnými silami se pokusili požár v bytě v horním patře dostat pod kontrolu, což se jim i částečně podařilo.

Mezitím operační důstojník vyhlásil poplach jednotce HZS Mladá Boleslav, podnikovým hasičům Škoda Auto a jednotkám sboru dobrovolných hasičů Mladá Boleslav – Podlázky a Kosmonosy. Vzhledem k tomu, že na tísňovou linku volali další oznamovatelé, byl následně vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

K události tak vyjeli ještě profesionální hasiči z Mnichova Hradiště a Bělé pod Bezdězem a dobrovolné jednotky obcí Bakov nad Jizerou, Březno a Plazy.

První jednotka dorazila k události už za čtyři minuty od vyhlášení poplachu. Velitel zásahu provedeným průzkumem potvrdil, že požár zasáhl byt ve druhém poschodí a dál se rozšířil na střechu domu. Hasiči zasahovali zároveň z výškové techniky i vnitřkem budovy, když na zdolání plamenů nasadili čtyři C proudy a jeden proud B. Policistům se podařilo evakuovat z okolních domů asi dvacet osob, nikdo nebyl zraněn.

Přibližně po hodině byl požár lokalizován. Po redukci vodních proudů následovalo rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Likvidace požáru byla velitelem zásahu ohlášena v 17 hodin.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 4 miliony korun, včasným zásahem se hasičům podařilo uchránit hodnoty za zhruba 7 milionů. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bude pokračovat ve čtvrtek ráno i za účasti specialistů z Technického ústavu požární ochrany Praha. Zálohu stanic Mnichovo Hradiště a Bělá pod Bezdězem zajistily po dobu zásahu místní dobrovolné jednotky.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet