Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurzem bezpečné jízdy na letišti v Hradci Králové prošlo v rámci česko-polského projektu přes 200 hasičů

Školení hasičů řidičů/strojníků uspořádal HZS Královéhradeckého kraje díky projektu Bezpečné pohraničí.

Kurzu, který se uskutečnil v areálu společnosti S-Drive na letišti v Hradci Králové, se zúčastnilo celkem 230 osob z řad HZS Královéhradeckého kraje, JSDH obcí v Královéhradeckém kraji a kolegů polských hasičů.

Výcvik probíhal v měsících květen, červen a září až listopad. Byl zaměřen na zvládání vozidel v krizových situacích, jako je například smyk, aquaplaning, jízda v terénu a další. V rámci teoretické a praktické části se řidiči zdokonalili v tzv. defenzivní jízdě a získali cenné rady a zkušenosti, které jim poslouží v praxi k lepšímu ovládání vozidel.

Celkově byl uspořádáno 20 dvoudenních výcviků, vždy pro maximálně 12 osob. První den výcviku probíhal zpravidla na smykové ploše a druhý den testovali strojníci vlastnosti vozidel při zvládání terénních podmínek.

První termíny výcviku byly určeny zejména pro řidiče vozidel do 3,5 tuny. Jednalo se o řidiče rychlých zásahových automobilů, či technických automobilů, dále velitele čet a družstev, případně pak vyšetřovatele příčin požárů a řídící důstojníky.

Podzimní kurzy byly určeny pro výcvik řidičů cisternových automobilových stříkaček a vozidel s celkovou hmotností nad 14 tun. Touto částí prošlo celkem 170 hasičů, přičemž k výcviku byla použita vozidla, která běžně slouží jako prvovýjezdová.

Sdílet