Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští profesionální hasiči získali díky štědrým sponzorům dvě čtyřkolky Polaris Ranger

Hned dvě stanice HZS Středočeského kraje se mohou před koncem roku pochlubit novou technikou, kterou je speciální terénní čtyřkolka Polaris Ranger XP 1000 EPS.

Vozidla jsou dislokována na stanicích Říčany a Příbram, což je dáno tím, že obě města tyto čtyřkolky zakoupila, respektive na ně přispěla ze svého rozpočtu. Cena obou vozidel byla 1 787 406 korun včetně DPH a dodala je firma BAKOVO s.r.o.

Polaris Ranger XP 1000 EPS

Čtyřkolky jsou poháněny čtyřdobým zážehovým DOHC dvouválcovým motorem ProStar 1000 o zdvihovém objemu 999 cm3 a výkonu 61,1 kW při 7700 otáčkách za minutu s pohonem všech čtyř kol v módech AWD/2WD/VersaTrack Turf mode. V režimu s pohonem pouze zadních kol je možné spínačem režimu VersaTrac Turf odemknout uzávěrku diferenciálu pro snadnější zatáčení a minimalizaci škod na povrchu.

Pohon přední nápravy je tak připojitelný, přední i zadní náprava je opatřena uzávěrkou diferenciálu.

Ranger je vybaven plně automatickou převodovkou a hydraulickými diskovými brzdami na přední i zadní nápravě, vpředu s dvoupístkovými třmeny.

Rozvor vozidla je 206 cm, přičemž vnější rozměry bez výstražného osvětlení jsou: délka 305, šířka 158 a výška 196 centimetrů. Palivová nádrž má objem 43,9 litrů.

Vnitřní rozměry ložné plochy jsou 123×29×90 centimetrů a její nosnost je 454 kilogramů. Je vybavena kotevními body na přichycení konstrukce vysokotlakého hasicího zařízení, které je sundavací.

Vysokotlaké hasicí zařízení

Vysokotlaké hasicí zařízení je poháněno benzínovým motorem Honda s elektrickým startem. Čerpadlo má výkonu 21 litrů za minutu při 200 barech s možností přimíšení hasiva pěnou až do 0,4 procenta.

Dále je vybaveno 50metrovou samonavíjecí hadicí s hasicí pistolí s možností přepínání mezi vodou a pěnou. Nádrž na vodu o objemu 230 litrů je z nerezu.

Díky svým technickým parametrům budou čtyřkolky využívány především pro zásahy v těžko přístupném terénu, kam se běžná hasičská vozidla nedostanou, například při hašení lesních požárů nebo při záchraně osob.


Velké poděkování patří vedení měst Příbram a Říčany, v případě příbramské čtyřkolky také firmám RAVAK a.s., Doosan Bobcat EMEA s.r.o., Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., a také Hasičskému fondu Nadace Agrofert – bez jejich finančních darů by nebylo možné tato speciální vozidla zakoupit.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet