Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Městská část Praha 3 zakoupila pražským hasičům přetlakový ventilátor

Ve čtvrtek 19. prosince předal pražským hasičům starosta MČ Praha 3 Jiří Ptáček, spolu s vedoucím odd. krizového řízení Milanem Jančálkem a asistentem starosty Šimonem Ornestem, přetlakový ventilátor určený k rychlému odvětrání a ochlazení zakouřených prostorů při požáru.

Ventilátor předali zástupci MČ Praha 3 do užívání pražským hasičům na centrální stanici, kde ho převzal ředitel pražských hasičů, brigádní generál Roman Hlinovský a velitel centrální stanice mjr. Tomáš Horský.

Kompaktní, přenosný a lehce ovladatelný jednofázový přetlakový ventilátor PH-VP450E je určen k rychlému odvětrání a ochlazení zakouřených prostorů při požáru a to jak přetlakovým způsobem, tak podtlakovou ventilací – odsátím kouře a tepla. Jeho použití usnadňuje provedení zásahu v hustě zakouřených budovách a snižuje koncentraci škodlivých a výbušných plynů.

Přetlakový ventilátor pracuje na principu vytváření pozitivního tlaku v budovách mechanickým způsobem s použitím rotoru-turbíny, která vyrábí silný a směrový vzduchový proud sloužící pro ventilaci prostoru.

Podtlakový ventilátor využijí hasiči hlavně v uzavřených prostorech bez oken – tam, kde není možnost kouř a dým vyhnat ven, ale odsát.

Podtlaková ventilace je možná i u ventilátoru se spalovacím motorem, není ale tak účinná. Je určen k boji proti dýmu, plynům, vysokým teplotám a k vysoušení.. Mezi výhody ventilátoru je použití i v uzavřených prostorách, protože ventilátor nemá spalovací motor.

Zástupci MČ Praha 3 ještě darovali pražským hasičů tři akční kamery na přilby velitelům zásahu. Záznamy z kamer budou sloužit k vyhodnocení zásahu, případně k obrazové prezentaci sboru.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet