Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Havlovicích budou jezdit novým Sprinterem dodaným firmou KOBIT–THZ

Jednotka SDH Havlovice v půlce prosince roku 2019 převzala nové hasičské auto Mercedes Benz – 319 Sprinter, DA – L1Z. Auto bylo pořízeno díky dotaci MAS KJH (1 425 000 Kč) a obce Havlovice, celková cena vozidla činila 1 730 000 korun.

Nový vůz bude havlovickým „dobrákům“ sloužit pro přepravu osob, věcných prostředků, při pomoci zdolávání požárů, pro zajišťování běžných technických zásahů a při živelných pohromách. Je uzpůsoben pro řidiče, velitele a dalších 6 hasičů.

Dopravní automobil je dlouhý 5,9 metrů, široký dva metry a jeho výška s výstražným zařízením je 2,9 metru. Celková hmotnost je 3,5 tuny.

Přeplňovaný naftový motor o výkonu 140 kW je spřažen s manuální šestistupňovou převodovkou, vůz disponuje pohonem 4×4 (připojitelný pohon předních kol – elektronický systém 4ETS, rozložení 35:65).

Sprinter je vybaven tažným zařízením, výstražným světelným a zvukovým zařízením Holomý modré barvy, v zadní části vozu oranžovou sváděcí alejí, vnějším LED osvětlením, světelnou rampou, nezávislým topením a klimatizací.

U dveří řidiče je 12V zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů, v zadní části vozidla jsou umístěny 12V zásuvky pro magnetický požární světlomet.

Pro spojení slouží radiostanice Motorola DM 2600 doplněná dvojicí ručních radiostanic Motorola v dobíjecích úchytech.

Mezi další výbavu patří výjezdový tablet, vozidlová kamera, ruční svítilny, VRVN (variabilní ruční vyprošťovací nástroj), přenosný hasicí přístroje CO2 a práškový. V prostoru pod zadními sedačkami jsou umístěny přepravní boxy.

Jednotka je zařazena do kategorie JPO III.

Poděkování patří především MAS KJH za poskytnutou dotaci, obci Havlovice za dofinancování a v neposlední řadě veliteli jednotky Martinu Dvořáčkovi za zpracování žádosti. Samozřejmě také dalším členům jednotky, kteří se na pořízení podíleli.

Libor Tohola
Sdílet