Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár řádil v Liberci

V libereckém centru recyklace lednic hořelo, jeden muž je popálený. Požár vznikl po explozi recyklačního stroje. Odborníci zjišťují, jestli do okolí neunikly nebezpečné látky.Aktualizace 20:00 – nové fotografie

V libereckém centru na recyklaci lednic společnosti Praktik hoří. Z širokého okolí je patrný obrovský sloup černého dýmu, který z lokality Liberce-Ostašova stoupá. Jedovaté látky podle hasičů do ovzduší neunikly. Oheň popálil jednoho z pracovníků firmy. Hasiči evakuovali závod i jeho okolí, protože uvnitř jsou tlakové nádoby, řekl mluvčí libereckých hasičů Karel Boháč.
„Mladý muž má popáleniny na 35 procenta těla, je po základním chirurgickém ošetření a budeme ho transportovat do pražské nemocnice na Vinohradech,“ uvedla mluvčí liberecké záchranné služby Kristýna Fejfarová.
Podle Boháče byl požár ohlášen jako výbuch kotle. „Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že je celá střecha objektu v plamenech a museli proto povolat posily,“ popsal situaci Boháč. V tuto chvíli je podle něho do likvidace ohně zapojeno sedm profesionálních a dobrovolných jednotek.
Likvidace požáru je podle Boháče o to složitější, že v objektu jsou tlakové lahve, které musí hasiči ochlazovat, aby zabránili výbuchu. Celé okolí závodu bylo proto evakuováno a policie oblast uzavřela. Jedovaté látky do ovzduší neunikly a obyvatelům města žádné nebezpečí nehrozí, hasiči v objektu ale přesto pracují s dýchacími přístroji. „Škody budou vysoké, jak zatím nikdo nedokáže odhadnout,“ dodal Boháč.'
Příčiny požáru ani výši škod nedokázal dnes ráno odhadnout ani majitel společnosti Praktik Petr Linhart. Budou podle něho ale výrazně vyšší, než škody po požáru loni v květnu. Tehdy od elektrického zkratu začala hořet část linky, požár se ale tehdy podařilo rychle zlikvidovat a škody dosáhly řádů statisíců korun.
Liberecká společnost Praktik vznikla v roce 1994 jako dceřiná společnost svazu Entec, který má dlouholeté zkušenosti s nakládáním s vyřazenými spotřebiči v Evropské unii. V Liberci firma provozuje recyklační centrum, pro něž získala autorizaci ministerstva životního prostředí do roku 2005. Linka, vybavená německou technologií, splňuje české i evropské normy.
Centrum dokáže ročně zlikvidovat kolem 100.000 lednic. Praktik sváží do Liberce staré lednice a mrazáky z celé České republiky. Speciálním technologickým způsobem z nich odebere freon, motorový olej, případně další nebezpečné látky, které nechává ekologicky zlikvidovat. Potom spotřebiče demontuje a získané suroviny vrací zpět do oběhu. Firma mimo jiné likvidovala skládku 18.000 lednic u Kácova na Kutnohorsku.

FOTO: por.Bc.Aleš Pěnička – HZS Libereckého kraje a iDnes
Sdílet