Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Frýdecko-Místecku zachránili hasiči jezdeckého koně, zapadl do mříže

O úspěšnou záchranu tříletého jezdeckého koně, který nohama zapadl do vodorovné mříže, zakrývající příkop na území obce Nižní Lhoty (okres Frýdek-Místek) se ve čtvrtek 9. 1. 2020 odpoledne zasloužily čtyři jednotky profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů.

Tříletá kobylka Fidorka pochází z nedaleké stáje a zapadla nohama do mříže, zakrývajících příkop před mostem přes přehradní přivaděč Morávka-Žermanice. Na pomoc vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Nošovice, Frýdek-Místek a Ostrava-Přívoz (ta mj. přivezla speciální záchrannou síť na větší zvěř), společně s nimi jednotka dobrovolných hasičů Vyšní Lhoty.

Hasiči po uspání koně veterinárním lékařem opatrně vyprostili zraněné nohy z mřížového zajetí za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení, které oka mříže roztáhlo.

Pak ještě veterináři asistovali při jeho ošetření, postavení, probuzení a naložení do přepravního přívěsu, když na jeho postavení na všechny čtyři nohy použili speciální záchrannou síť, zavěšenou na hydraulickou ruku vyprošťovacího automobilu VYA Tatra 815 ze stanice Frýdek-Místek.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet