Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evropské peníze tečou do Čisté

V těchto dnech finišuje realizace projektu Sboru dobrovolných hasičů v Čisté u Horek s názvem Mobiliář pro kulturní, sportovní a společenské akce. Díky finanční podpoře pořídil spolek vybavení pro další rozvoj a zlepšení volnočasových aktivit nejen svých členů.

V těchto dnech finišuje realizace projektu Sboru dobrovolných hasičů v Čisté u Horek s názvem Mobiliář pro kulturní, sportovní a společenské akce. Díky finanční podpoře pořídil spolek vybavení pro další rozvoj a zlepšení volnočasových aktivit nejen svých členů.

„Nad realizací tohoto projektu jsme uvažovali už od roku dva tisíce šest, ale nemohli jsme najít odpovídající dotační titul,“ říká Ladislav Jiřička, velitel čisteckých hasičů a jeden z realizátorů projektu. Čistečtí hasiči v té době již měli zkušenosti s čerpáním peněz především z Grantového fondu Libereckého kraje, takže obavy z administrace projektu nebyly na místě. “V roce 2007 v regionu začala velice aktivně působit místní akční skupina „Přiďte pobejt!“. Do její výzvy jsme pak na jaře loňského roku podali projekt na pořízení mobiliáře nejen pro naše akce v Čisté, ale i celé oblasti,“ přibližuje postup Jiřička.

Při tvorbě projektu vycházeli z potřeb čisteckých hasičských dobrovolníků, kteří kromě hasičiny pracují aktivně i na poli kultury (divadelní spolek Floriánek, hudební těleso ČiPřiDO), sportu (volejbalová sekce) i společenských akcí (besedy se zajímavými osobnostmi atp.). Vzhledem k tomu, že realizace všech těchto aktivit s sebou nese potřebu specifického mobiliáře, který se musel složitě shánět a půjčovat, chtěli si hasiči pořídit vybavení vlastní. Projekt navíc počítá s využíváním vybavení i na akcích podobného ražení v okolí a má pomoci uchovat tradice sportovních turnajů, vesnických veselic či akcí pro děti.

Loňský rok tak byl ve znamení čekání, jak se podaří projít sítem tříkolového hodnocení projektu. Na úrovni MAS byl projekt hodnocen jako jeden z nejlepších. Úspěšně prošel i přezkoumáním na Státním zemědělském intervenčním fondu v Hradci králové i na ministerstvu zemědělství v Praze. Zde je nutno upřesnit, že se hasiči pokoušeli získat prostředky z Programu rozvoje venkova, opatření Realizace místní rozvojové strategie, které spravuje Ministerstvo zemědělství. Jde o prostředky z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Krásným dárkem čisteckým do nového roku pak byla výzva k podpisu dohody o poskytnutí dotace.

V lednu se tedy hasiči pustili do nákupu tolik potřebného mobiliáře. Díky dotaci byl pořízen party stan, ozvučovací i osvětlovací technika a technika pro přenos a archivaci dat (notebook a kvalitní projektor). Vše v hodnotě téměř čtvrt milionu korun.

„Jde o největší nákup v novodobé historii našeho hasičského sboru. Dokonce převýšil i před čtyřmi lety pořízený dodávkový automobil,“ komentuje realizaci projektu Jiřička,“ale my dobře víme, že tyto věci pomohou k dalšímu rozvoji života spolku, obce i celého regionu. Jsme proto velmi vděčni lidem z MAS Přiďte pobejt!, že nám pomohli ve všech úskalích s tvorbou a realizací projektu a nyní už stojíme před podáním žádosti o proplacení výdajů.“

Čistečtí hasiči budou získaný mobiliář využívat především pro realizaci svých aktivit v Čisté u Horek a okolí. Projektor s počítačem se už poprvé využily v hasičské zbrojnici na besedě s cestovatelem Lukášem Brožem v polovině února. Stan poprvé vztyčí jako zázemí na dětské hasičské soutěži prvního května v Čisté, osvětlení a ozvučení pak použijí divadelníci začátkem května na představení projektu Peklo na zemi v Nové Pace a na hudební produkci o Čarodějnické sešlosti.

„Chceme všem dodat odvahu při podávání projektů do dotací z evropských peněz. Jsme malý spolek lidí v malé vesničce, ale i k nám dokázaly peníze z Evropy dotéct,“ uzavírá čistecký velitel.

Pro úplnost, Čistá u Horek je nejvýchodnější obcí Libereckého kraje. Žije tu trvale něco málo nad pět stovek obyvatel a hasičský sbor čítá 96 členů. Jako ve většině vesnic zde hasiči pracují nejen na poli požární ochrany, ale také se věnují dětem, hrají volejbal, ochotnické divadlo i muzicírují. Nezanedbatelná je jejich práce pro obec, ale o tom zase někdy jindy.

Převzato z webu SH ČMS

-wap-

Sdílet