Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili společně s Horskou službou v Beskydech

Dne 18. 2. 2010 se uskutečnilo pravidelné cvičení s Horskou službou Beskydy, tentokrát v horské lokalitě u obce Bílá v Moravskoslezském kraji. Do obce Bílá přijela skupina profesionálních hasičů ze Zlína, aby se zástupci Horské služby Beskydy cvičila záchranu osob v těžkém terénu během zimního období.

Dne 18. 2. 2010 se uskutečnilo pravidelné cvičení s Horskou službou Beskydy, tentokrát v horské lokalitě u obce Bílá v Moravskoslezském kraji.

Do obce Bílá přijela skupina profesionálních hasičů ze Zlína, aby se zástupci Horské služby Beskydy cvičila záchranu osob v těžkém terénu během zimního období. Záchranáře doplnil velitel stanice hasičů z Bystřice pod Hostýnem, který bude aplikovat získané poznatky pro oblast Hostýnských vrchů.

Cvičení si kladlo za cíl prověřit především svozovou a transportní techniku při záchraně osob. Dále se hasiči soustředili na získání poznatků při pátrání v terénu a při vyhledávání osob pod lavinami. Důležitou část tvořilo také zdravotnické zabezpečení a postupy poskytování nezbytné zdravotnické pomoci.

Zástupci Horské služby Beskydy se hasičům maximálně věnovali a předali záchranářům své důležité poznatky a nabyté zkušenosti. Prověřovala se také vzájemná komunikace mezi záchranáři, rádiové spojení a postupy při velení společného zásahu.

V praktických cvičeních si hasiči zkoušeli svoz zraněných na lyžařských svazích, a to pomocí transportních a svozových nosítek. Zajímavou zkušeností pro hasiče bylo také vyhledávání osob pod vrstvou sněhu za pomoci lavinových sond.

Výcvik hasičů proběhl podle plánu odborné přípravy pro rok 2010 a byl dalším přínosným krokem pro praktickou pomoc osobám v kopcích našeho regionu.

Info: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet