Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Holubicích hořel rodinný dům

Dne 17. února 2010 ve 22:57 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen požár rodinného domu v obci Holubice, okres Praha – západ.

Dne 17. února 2010 ve 22:57 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen požár rodinného domu v obci Holubice, okres Praha – západ.

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Roztoky s cisternou a osobním automobilem, profesionální jednotku ze stanice Kralupy nad Vltavou s cisternou a jednotku ze stanice Kladno s protiplynovým a vyšetřovacím automobilem. Dále byly na místo události povolány posilové jednotky dobrovolných hasičů obcí Kozinec a Libčice nad Vltavou s dvěma cisternami.

V době příjezdu první jednotky požární ochrany na místo události byla na místě již přítomná přivolaná hlídka Policie České republiky, která pomáhala majiteli objektu při opouštění hořícího domu. Tato násladně poskytla své služební vozidlo k ohřátí poškozeného. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že je požárem zasažena téměř polovina přízemního rodinného domu o rozměrech cca 12×7 m. Z tohoto důvodu byly utvořeny dva utočné proudy od cisterny v dýchací technice.

Požár se vlivem působení plamenů a sálavého tepla vertikálně rozšířil do dřevěného mezistopí a po prohoření dřevěného záklopu stropu se dále rozšířil do půdního prostoru.

Ve 23:49 hodin byla provedena lokalizace požáru a následně byl nasazen přetlakový ventilátor pro odvětrání vniřních prostor objektu. Vzhledem ke skutečnosti, že zásah byl fyzicky náročný a jednotky zasahovaly v dýchací technice byla velitelem zásahu vyžádána cestou Krajského operačního a informačního střediska posilová jednotka pro doplnění dýchacích přístrojů. Na místo události vyjel ze stanice Kladno protiplynový automobil.

Dále bylo zjištěno, že majitel objektu byl během prvotních hasebních prací popálený na horní části těla a vznikl zde i předpoklad, že byl intoxikován zplodinami hoření. Z tohoto důvodu byla na místo povolána ZZS, která provedla ošetření pacienta a poté jej předala do domácí péče přítomným rodinným příslušníkům.

V 01:24 hodin byl nasazenými silami a prostředky požár rodinného domu zlikvidován.

Výše škody byla na místě události odhadnuta rodinnými příslušníky majitele nemovitosti na cca 450.000 Kč. Jednotka hasebním zásahem uchránila část rodinného domu v hodnotě cca 150.000 Kč.

Přítomným vyšetřovatelem byly předběžně stanoveny dvě verze vzniku požáru, a to nedbalostního či technického charakteru.

nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladno
HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet