Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pětimilionovou škodu způsobil požár přístřešku a rodinného domu v Červeném Újezdu

V pondělí 20. ledna 2020 šest minut před půlnocí přijala operátorka tísňové linky středočeských hasičů informaci o požáru osobního vozidla, které bylo zaparkované pod garážovým přístřeškem u rodinného domu v obci Červený Újezd v okrese Praha-západ.

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Kladno a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Braškov, Unhošť a Úhonice. Další oznamovatelé upřesnili, že přístřešek je požárem zcela zasažen a plameny se rozšiřují na navazující rodinný dům.

Proto velitel zásahu po dohodě s operačním důstojníkem rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Na místo tak vyrazily ještě jednotky HZS Beroun a SDH Drahelčice, Hostivice, Chyňava a Chýně.

První jednotka byla na místě už za šest minut od výjezdu ze své zbrojnice. Provedeným průzkumem bylo potvrzeno, že se požár rozšířil na přilehlou dvoupodlažní dřevostavbu. Hasiči za pomoci několika C proudů dostali požár asi za půl hodiny zcela pod kontrolu.

Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašovaní, což trvalo takřka do druhé hodiny ranní, kdy došlo k první redukci zasahujících jednotek. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu ve 2.15 hodin s tím, že na místě zůstává dobrovolná jednotka Úhonice, která zajistí do ranních hodin dohlídku.

Objasněním příčiny vzniku požáru se zabývají vyšetřovatelé HZS Středočeského kraje, kteří budou ve vyšetřování pokračovat v úterý i za účasti kriminalistů. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 5 milionů korun. Celá událost se obešla bez zranění.

Po dobu zásahu držela pohotovost za kladenskou stanici pro případ dalšího výjezdu jednotka SDH Žilina.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet