Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šestimístné Iveco Daily dodala do Bratříkova firma THT Polička, nahradí téměř 40 let starou Avii

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Bratříkov, místní části obce Pěnčín, představila 18. ledna 2020 veřejnosti nový automobil DA – L1Z na podvozku Iveco Daily.

Iveco nahrazuje 38 let starou Avii. Jednotka SDH Bratříkov je v kategorii JPO V, zasahuje tedy v katastru své obce a dále má předurčenost na Civilní ochranu obyvatelstva. Dopravní automobil je určen nejen pro přepravu družstva, ale i požárního příslušenství.

Vůz byl financován z prostředků Ministerstva vnitra – generálního ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, Libereckého kraje a obce Pěnčín.

Slavnostního představení se zúčastnili především všichni členové jednotky SDH obce Pěnčín – Bratříkov, starosta obce Pěnčín Mgr. Ivan Matějíček, zástupci HZS Libereckého kraje plk. Mgr. Josef Málek, náměstek pro IZS, npor. Ing. David Patrman, velitel stanice Tanvald a por. David Kořínek, DiS., zastupující tiskový mluvčí.

Za okresní sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska přijela Ing. Jiřina Brychcí, za JSDH Pěnčín – Bratříkov velitel Otakar Jareis a dále zástupci okolních sborů.

Podvozek

Automobil je postaven na podvozku Iveco Daily 4×2 s uzávěrkou zadního diferenciálu. Vozidlo pohání přeplňovaný dieselový čtyřválec o výkonu 132 kW a objemu 2 998 ccm, převodovka je manuální, šestistupňová. Automobil je dlouhý 6 535 mm, široký 2 290 mm a vysoký 2 760 mm.

Kabina vozu je v prodloužené verzi a umožňuje převážet družstvo 1+6. Vybavena je nezávislým topením, klimatizací, vozidlovou radiostanicí Motorola, dvěma ručními radiostanicemi a ovládáním VRZ.

Pod zadní řadou sedadel je umístěn záchranářský batoh, megafon a kufřík s administrativním vybavením na COO. U dveří řidiče se nachází zásuvka pro konzervační dobíjení.

Na střeše kabiny je umístěna světelná rampa od výrobce Tesla Holomý. Další výstražná světla se nachází v přední masce a na zadní straně střešní plošiny nástavby. Zde je rovněž oranžová světelná alej.

Barevné provedení vozu i nástavby je v odstínu RAL 3000. V bílém vodorovném zvýrazňujícím pruhu na obou předních dveřích osádky je umístěn nápis s označením dislokace jednotky.

Nástavba

Nástavba je zkonstruována ze speciálních profilů ze slitiny lehkých kovů a je oplechována hliníkovým plechem. Obě boční části tvoří dvě skříně opatřené u obou uzavíracími roletami. Zadní část nástavby je uzavřena výklopnými dveřmi, za kterými je na výsuvné plošině umístěna přenosná požární stříkačka PS 12.

V levé přední roletě se – taktéž na výsuvném platě – nachází elektrocentrála Heron, vedle je uložena motorová řetězová pila s kanystrem na PHM a její příslušenství, dále dvě kalová čerpadla,4 ruční svítilny s dobíječi, výsuvný osvětlovací stožár a jeho ovladač.

Horní část tohoto boxu tvoří výsuvný šuplík, kde jsou dva osvětlovací stativy s halogenovými světlomety, plastový box s nářadím, kabeláž a zemnící kolík k elektrocentrále.

Levá zadní roleta je určena pro uložení technického vybavení pro hašení. Je zde uloženo 8 hadic „B“ , 6 hadic „C“ , kulový ventil , přetlakový ventil, rozdělovač , 2 proudnice „C“ , 1 proudnice „B“ , nástavec pro podzemní hydrant, přechody a schránka s lanky.

V pravé zadní roletě je umístěno motorové plovoucí čerpadlo Honda, dva sněhové hasicí přístroje, dva práškové hasicí přístroje, džberová stříkačka, pytle se sorbentem a tři plastové přepravky pro drobné vybavení.

Pravá přední roleta je uzpůsobena pro uložení čtyř kusů dýchacích přístrojů a náhradních tlakových lahví. Toto je uloženo na výsuvném platu.

Vedle tohoto výsuvu jsou dva celohliníkové boxy. V levém je umístěn lanový naviják a v pravém kominické vybavení, 1 pár rukavic odolávajícím teplotě do 600° C a sklářský písek.

Dále jsou zde tři plastové přepravky na lezecké vybavení, vybavení pro civilní ochranu obyvatelstva a vázací prostředky. V horní části je výklopné plato, ve kterém je umístěn kufřík s nástroji, bourací sekera, sekeromotyka , ploché páčidlo, VRVN a palice.

Střecha nástavby, neboli horní plošina, je kompletně pochůzná přístupná ze zadní strany výklopným žebříkem. Na této horní plošině je umístěn čtyřdílný hliníkový nastavovací žebřík a přejezdové můstky. Dále se zde nachází hliníkový box s ženijním vybavením, čtyři savice délky 2,5 metru, sací koš a ve víku boxu je zabudován Scoop rám.

Horní plošina je osvětlena přídavným světlometem. Na bocích a v zadní části nástavby jsou umístěna LED světla pro osvětlení okolí vozidla. Osvětlení vnitřních schrán je umístěno po stranách a je ovládáno prostřednictvím roletkových spínačů.

Otevřené roletky, střešní box a zadní žebřík vedoucí na střechu jsou signalizovány do kabiny řidiče. Na levé i pravé přední části nástavby jsou umístěny magnetické zásuvky pro přídavné pracovní světlomety s magnetickým uchycením.

Poděkování patří především GŘ HZS ČR, HZS LK, zastupitelům Obce Pěnčín a především panu starostovi Mgr. Ivanu Matějčkovi.

Otakar Jareis
velitel JSDHO Pěnčín – Bratříkov
Sdílet