Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O pohár ředitele HZS hlavního města Prahy v běžeckém lyžování

Fyzická připravenost je jedním z předpokladů úspěšných zásahů hasičů. Hasič hrající fotbal, hokejbal, nohejbal i volejbal, jedoucí na kole, běhající či plavající… Hasič na kole, na bruslích – prostě hasič sportovec – se pro tentokrát rozhodl soutěžit v běžeckém lyžování.

Fyzická připravenost je jedním z předpokladů úspěšných zásahů hasičů. Hasič hrající fotbal, hokejbal, nohejbal i volejbal, jedoucí na kole, běhající či plavající… Hasič na kole, na bruslích – prostě hasič sportovec – se pro tentokrát rozhodl soutěžit v běžeckém lyžování.

V pátek 19. února 2010 byl Bedřichov v Jizerských horách svědkem velkého klání. Závod v běžeckém lyžování zorganizoval Sportovní klub HZS Praha pod patronací ředitele Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy plk. Bc. Dalibora Gosmana a ve spolupráci s Českou hasičskou sportovní federací. Trať závodu byla skvěle připravena díky realizačnímu týmu Květy Valentové i díky rolbařům z Bedřichova.

Zázemí závodu, včetně výborné kuchyně, poskytla Šámalova chata. Závodu se letos zúčastnilo celkem 49 borců, včetně čtyř žen. Zúčastnili se ho hasiči z Prahy, Středočeského kraje, Královéhradeckého, Libereckého i Pardubického kraje, také Zlínského a Moravskoslezského kraje – tedy dá se říct – hasiči ze všech koutů republiky. Všechny kategorie absolvovaly jeden okruh dlouhý cca 12 km po turistických tratích a za běžného provozu.

Závodníci startovali v půlminutových intervalech. První z nich vyrazil na trať přesně v poledne. Ve 14:30 hodin už mohl ředitel HZS hl. m. Prahy plk. Bc. Dalibor Gosman předat nejlepším borcům hodnotné ceny. A kdo tedy vyhrál?!?

V kategorii „A" – muži 18 – 34 let
1. Jiří Vavruška Liberecký kraj s časem 37:00 – absolutní vítěz závodu
2. David Pross Královéhradecký kraj 37:15
3. David Novosad Královéhradecký kraj 38:24

Naši pražští borci Pavel Vojtík a Tomáš Fotr se umísili na 9. (Vojtík) a 18. (Fotr) místě.

V kategorii „B" – muži 35 – 49 let
1. Radek Jakeš HZS Praha s časem 39:12
2. Jiří Berger Královéhradecký kraj 39:21
3. Štěpán Karban Královéhradecký kraj 41:36

Na 6. místě skončil Petr Tatíček, na 10. místě Tomáš Zeman a na 13. místě Jan Vejlupek z HZS Praha.

V kategorii „C" – muži nad 50 let
1. Václav Karpíšek Liberecký kraj s časem 41:31
2. Jiří Šreiber Královéhradecký kraj 50:03
3. Stanislav Krejčí SK HZSP 52:48

HZS Praha reprezentovali v této kategorii pánové Miloslav Beňo a Jiří Mik.

V kategorii „D" – ženy
1. Zuzana Picková Liberecký kraj s časem 54:57
2. Magdalena Jakešová HZS Praha 1:04:47
3. Jana Hasalíková Zlínský kraj 1:08:36

Úspěšný závod se bude konat jistě i příští rok a tak už dnes můžete začít trénovat na trati Nová Louka – Hřebínek – Kristianov – Nová Louka. Budeme se těšit na ještě větší účast příslušníků a zaměstnanců HZS ČR, zaměstnanců HZS podniků i členy jednotek SDH obcí.

Nejbližší další sportovní klání je plánováno na 8. dubna 2010 v Týnci nad Sázavou. Jedná se o „Jarní splutí řeky Sázavy z Týnce do Pikovic". Zájemci z řad příslušníků a zaměstnanců HZS ČR, zaměstnanců HZS podniků i členů jednotek SDH obcí se mohou hlásit a získávat informace na e-mailové adrese petrtaticek@seznam.cz , a to až do 1. dubna 2010. 

Info: por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl. m. Prahy

-swo-, -wap-

Sdílet