Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Severozápad Česka zasáhl silný vítr, hasiči se potýkají s desítkami zásahů

Stovku překročil počet zásahů souvisejících se silným větrem, který v úterý 28. ledna okolo poledne zasáhl ze začátku severozápadní část Česka.

Karlovarský kraj

Od oběda zasahovaly jednotky HZS a dobrovolní hasiči u 27 událostí spojených s následky silného větru. Nedošlo k žádnému zranění osob ani zasahujících hasičů.

Ústecký kraj

Hasičské jednotky vyjely k osmi zásahům na odstranění stromu. Ve čtyřech případech na Lounsku, ve třech na Mostecku a v jednom na Litoměřicku. V jednom případu spadl strom na dráty elektrického vedení, v ostatních na vozovku.

Hlavní město Praha

V Kolodějích spadl strom na komunikaci, v ulici Klikatá odstraňují jednotky spadlé větve z několika stromů. V Bohnicích spadl strom na zaparkovaná auta. Ve většině případů se jedná o popadané stromy nebo uvolněném plechy na střechách domů.

Případě stále narůstají. Třeba ve Vršovicích spadl strom ve vnitrobloku domu na osobní automobil. Ve Strašnicích pak spadla klimatizační jednotka ze střechy domu na komunikaci.

V souvislosti se silným větrem hasiči zasahovali u 34 případů, většinou popadaných stromů na komunikace. V Praze 10 odstraňovali plech ze střechy domu.

Středočeský kraj

V souvislosti s rázem počasí evidují hasiči ve Středočeském kraji k dnešní 17. hodině 86 zásahů. Ve většině případů šlo o popadané nebo nebezpečně nahnuté stromy. Několik výjezdů bylo k odstranění stromu padlého do drátů elektrického vedení nebo na samotné padlé dráty na vozovku. Nejzasaženějšími oblastmi jsou Praha-západ a Praha-východ.

V Sibřině hasiči pomáhali zajistit převrženou dřevěnou pergolu, v Poděbradech zase odstraňovali plech z kolejiště.

Liberecký kraj

Vlivem zhoršeného počasí zasahují hasiči u zvýšeného počtu událostí na Českolipsku. Jedná se zejména o popadané stromy přes komunikaci, došlo také k řetězové dopravní nehodě čtyř vozidel v České Lípě.

Sdílet